ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți luni la Luxemburg în cadrul Consiliului Afacerilor Externe (CAE) pentru a analiza mai ales situația din Siria, nu au în vedere adoptarea de sancțiuni contra Rusiei, aliată a regimului Bashar al-Assad.

„Am văzut că acest subiect a fost mult evocat în presă, dar nu în reuniunile noastre. În niciuna dintre ele chestiunea nu a fost ridicată nici măcar de un singur stat membru'', a afirmat șefa diplomației europene Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea CAE de la Luxemburg.

Ea nu a exclus totuși examinarea posibilității impunerii unor sancțiuni suplimentare regimului de la Damasc.

În cursul reuniunii CAE, „vom examina toate opțiunile care permit exercitarea de presiuni și mai mari asupra regimului Bashar al-Assad, dar și asupra aliaților săi'', a declarat, la rândul său, ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault.


Federica Mogherini a ținut să sublinieze că UE dispune de „multe alte instrumente'' în afara sancțiunilor. Ea a insistat pe necesitatea unei soluții politice la criza din Siria și pe accesul liber al convoaielor umanitare la victime.

Alep, al doilea oraș din Siria și miză majoră a conflictului, este divizat din 2012 între cartierele din est, aflate în mâinile celor care se opun președintelui Bashar al-Assad, și cartierele din vest, aflate sub controlul regimului.

Cartierele rebele și cei circa 250.000 de locuitori ai acestora sunt supuși din 22 septembrie unei serii întregi de bombardamente aeriene întreprinse de regimul de la Damasc și aliatul său rus. În ultimele 24 de ore, cel mai sângeros bombardament a lovit în noaptea de duminică spre luni cartierul rebelilor Qaterji, unde raiduri ruse au făcut 17 morți, potrivit directorului Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman.

Războiul din Siria a făcut în jur de 300.000 de morți de la declanșarea sa, în martie 2011, după reprimarea brutală de către regimul Al-Assad a manifestațiilor prodemocrație.