ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a catalogat „inacceptabile" presupusele standarde duble privind alimentele în spațiul Uniunii Europene, după o serie de critici ale unor state est-europene, inclusiv ale României, iar Executivul UE ar putea finanța studii în acest domeniu.

Jean-Claude Juncker s-a întâlnit cu premierul Slovaciei, Robert Fico, una dintre temele discutate fiind cea a standardelor pentru alimente la nivelul Uniunii Europene.

„Știm că în Slovacia și în alte țări aceasta este o problemă majoră. Consumatorii slovaci au dreptul la aceeași calitate a produselor. Nu îmi place ideea că ar exista un fel de cetățeni de categoria a doua în Europa; lucrăm pentru remedierea acestor lucruri; este o problemă europeană, nu doar slovacă. Toți cetățenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver și Euronews.

„Vom continua acțiunile cu intenția comună de a pune capăt modalităților discriminatorii de a comercializa produse alimentare (...). Actuala situație este total inacceptabilă", a spus Juncker, potrivit AFP.

Robert Fico a afirmat că "cel mai important rezultat" al întrevederii cu Jean-Claude Juncker este că Executivul UE admite că există "o problemă gravă", că acuzațiile "nu sunt ridicole".

Țările Grupului Vișegrad - Slovacia, Polonia, Cehia și Ungaria - au denunțat practicile unor companii de a comercializa în Europa Centrală și de Est produse alimentare de calități inferioare.

Analize comparative realizate de autoritățile de la București au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din UE, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Direcția ungară pentru Siguranță Alimentară a semnalat că unele companii fac reclame pentru produse alimentare similare cu cele din țări vest-europene, dar utilizează în Ungaria ingrediente de calități inferioare.