Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a catalogat „inacceptabile" presupusele standarde duble privind alimentele în spațiul Uniunii Europene, după o serie de critici ale unor state est-europene, inclusiv ale României, iar Executivul UE ar putea finanța studii în acest domeniu.

Jean-Claude Juncker s-a întâlnit cu premierul Slovaciei, Robert Fico, una dintre temele discutate fiind cea a standardelor pentru alimente la nivelul Uniunii Europene.

„Știm că în Slovacia și în alte țări aceasta este o problemă majoră. Consumatorii slovaci au dreptul la aceeași calitate a produselor. Nu îmi place ideea că ar exista un fel de cetățeni de categoria a doua în Europa; lucrăm pentru remedierea acestor lucruri; este o problemă europeană, nu doar slovacă. Toți cetățenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver și Euronews.

„Vom continua acțiunile cu intenția comună de a pune capăt modalităților discriminatorii de a comercializa produse alimentare (...). Actuala situație este total inacceptabilă", a spus Juncker, potrivit AFP.

Robert Fico a afirmat că "cel mai important rezultat" al întrevederii cu Jean-Claude Juncker este că Executivul UE admite că există "o problemă gravă", că acuzațiile "nu sunt ridicole".

Țările Grupului Vișegrad - Slovacia, Polonia, Cehia și Ungaria - au denunțat practicile unor companii de a comercializa în Europa Centrală și de Est produse alimentare de calități inferioare.

Analize comparative realizate de autoritățile de la București au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din UE, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Direcția ungară pentru Siguranță Alimentară a semnalat că unele companii fac reclame pentru produse alimentare similare cu cele din țări vest-europene, dar utilizează în Ungaria ingrediente de calități inferioare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews