ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană este tot mai dispusă să ia în considerare aderarea statelor din Balcanii Occidentali la Uniunea Europeană, a apreciat comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii Johannes Hahn.

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la Tirana, că țările din vestul Balcanilor ar trebui să fie pregătite pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2025, dacă vor fi îndeplinit până atunci toate criteriile necesare pentru a deveni membre.

În timpul etapei în Albania a turneului său prin statele care aspiră la statutul de membru al UE, Juncker a declarat presei: "Contrar celor citite peste tot, Comisia și eu nu am spus că Serbia și Muntenegru vor fi neapărat membri ai UE în 2025. Termenul din 2025 este deschis tuturor țărilor candidate. Iar în măsura în care o țară candidată va îndeplini până atunci sau mai devreme toate criteriile pentru aderare, vom acționa astfel încât eforturile acesteia să fie recunoscute de UE".

Serbia și Muntenegru sunt considerate cele mai avansate pe calea aderării la UE, menționează Reuters. Aceste țări negociază deja mai multe capitole din cele obligatorii pentru intrarea în Uniune și au încheiat deja câteva. Albania și Macedonia speră să primească undă verde de la Bruxelles pentru începerea negocierilor în iunie.

„Există mai multă disponibilitate (decât în urmă cu un an) în rândul statelor membre ale UE în a acorda atenție extinderii”, a declarat și comisarul european Johannes Hahn într-un interviu pentru publicația austriacă Wiener Zeitung.

Albania, Macedonia, Muntenegru și Serbia sunt candidate oficiale la aderarea la UE, în timp ce Bosnia și Kosovo încearcă să obțină acest statut.