ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea George Washington a angajat un bărbat care în trecut a recrutat soldați pentru Al-Qaeda, luptători acum ai ISIS. Jesse Morton, cunoscut odată sub numele de Younus Abdullah Muhammad, va lucra la departamentul de cercetare antitero, la care va contribui cu o ”perspectivă unică”.

Cel puțin așa susține Seamus Hughes, director adjunct al programului pe extremism de la centru de securitate internă și cibernetică.

"Încă nu ne-am dat seama cum să ajungem la un individ aflat pe calea radicalizării. Jesse a fost în acea lume și a ieșit din ea", a declarat Hughes, citat de The Independent, care a mai precizat că a primit asigurări din partea mai multor autorități americane că Morton s-a reabilitat pe deplin.

Jesse Morton s-a născut în Pennsylvania și provine dintr-o familie destrămată. El s-a apropiat de mai multe grupări radicale și a fost arestat de două ori din cauza drogurilor. Când a ajuns în închisoare, el a cunoscut un extremist islamic și așa a început procesul lui de îndoctrinare.

El a fost unul dintre cei care a salutat atacul de la Fort Hood în care au murit 13 oameni și a recrutat luptători pentru grupările teroriste. Când încă mai era extremist, el chiar a obținut o diplomă de master în afaceri internaționale la Universitatea Columbia.

La un moment dat, el i-a amenințat pe producătorii celebrului serial South Park, pentru că l-au înfățișat pe profetul Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs. În urma acestor amenințări, el a fost condamnat la 11 ani de închisoare, dar a stat după gratii doar trei.

În închisoare, el a citit mai ales cărți de filosofie și literatură și a fost ajutat de o femeie agent FBI, căreia i-a mulțumit ulterior pentru că l-a tratat ca pe o ființă umană. În februarie 2015, el a fost eliberat. De atunci, el a lucrat alături de FBI la mai multe cazuri importante.