ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea din Texas a autorizat studenții să poarte arme la cursuri, implementând astfel un proiect de lege adoptat de către aleși locali și care pune capăt unei interdicții anterioare în acest sens, anunță AFP.

"Nu cred că pistoalele au ce căuta într-un campus universitar, deci această decizie a fost cea mai mare problemă a președinției mele de până acum", a deplâns Gregory Fenves, președintele instituției.

Dezbaterea provocată de această hotărâre este cu atât mai sensibilă în Statele Unite, cu cât Universitatea din Texas, cu sediul la Austin, a fost, în 1966, teatrul primului atac armat în masă dintr-un campus universitar.

Un fost pușcaș marin, Charles Whitman, a ucis la vremea respectivă 14 persoane și a rănit alte 31, după ce a deschis focul din turnul unui ceas.

 "Îi înțeleg pe numeroșii membri ai facultății, membri ai personalului, studenți și părinți ai studenților care au semnat petiții, au trimis e-mailuri și scrisori și care s-au organizat în vederea interzicerii armelor în campus și mai ales în sălile de cursuri", a subliniat el.

Numeroși membri ai universității au amenințat că vor părăsi instituția în cazul în care va fi autorizat portul armelor de foc în incintă.

Aleșii acestui stat conservator au cedat, în august, presiunilor unor grupuri de lobby favorabile armelor de foc, convinși că o recentă serie de atacuri armate în instituții școlare americane ar fi putut să fie evitate dacă studenții ar fi putut deschide focul. Ei au validat, astfel, un proiect de lege care revine asupra interzicerii armelor de foc în campusurile universitare publice.

"Prezența armelor într-o instituție de învățământ superior este contrară misiunii noastre de educare și cercetare, fondată pe gândirea critică, libertatea de exprimare și dezbatere", a declarat Gregory Fenves, precizând că universitățile private texane vor continua să aplice interdicția armelor de foc în campusurile lor.

"Însă, în calitate de președinte, am obligația să aplic legea", a spus el.

Armele pot fi interzise în continuare la evenimente sportive, în restaurantele universităților, infirmerii, anumite laboratoare și unele edificii universitare.

Universitatea Texas, o instituție foarte apreciată, este una dintre cele mai mari instituții publice americane. Aici studiază aproximativ 51.000 de studenți.