ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ șase din zece francezi afirmă că „nu au încredere” în Bruxelles, a indicat un sondaj al Institutului Jacques Delors. Lipsa de încredere a francezilor în UE a sărit la 58% - o creștere dramatică de 10 puncte, de la alegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte. Doar 32 la sută dintre participanții la chestionar au declarat că pot avea încredere în UE, în timp ce restul de 10 la sută nu s-au pronunțat, scrie Express.

Concluziile sondajului plasează Franța înaintea Regatului Unit drept țara cu cea mai mică încredere în instituțiile bloculu icomunitar.

În medie, doar 47% dintre participanții din întregul bloc comunitar au spus că nu pot avea încredere în UE, în timp ce 43% susțin că au încredere în Bruxelles. „Dacă în circumstanțe excepționale, precum criza COVID-19, liderii europeni nu reușesc să afișeze unitate și solidaritate impecabile, atunci  euroscepticii vor fi din ce în ce mai ispitiți de importanța identității naționale, convinși că statul național este singurul capabil să îi protejeze”,explică  sociologul Thierry Chopin.
 
Concluziile sondajului din Franța, realizat în noiembie 2019, înaintea crizei actuale, clasează țara alături de Marea Britanie, care a părăsit UE în ianuarie 2020. 56 la sută dintre britanici spuneau la acea vreme că nu au încredere în UE, în timp ce 29 la sută declarau  că sunt susținători ai Uniunii.