ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la finalul summitului informal de la Londra că țările occidentale trebuie să ofere Ucrainei „garanții de securitate cuprinzătoare” și să transforme țara într-un „porc spinos de oțel”.

„Trebuie să punem Ucraina într-o poziție de forță, astfel încât să dispună de mijloacele necesare pentru a se consolida și a se apăra. Acest lucru va transforma efectiv Ucraina într-un porc spinos de oțel, imposibil de digerat pentru potențialii invadatori”, a explicat von der Leyen.

Potrivit acesteia, pentru a atinge acest obiectiv, Kievul are nevoie nu doar de sprijin militar, ci și de ajutor economic, inclusiv măsuri pentru securitatea sistemului energetic al țării.

„Pe termen lung, Ucraina trebuie să devină puternică și rezilientă”, a subliniat șefa Comisiei Europene.

Totodată, ea a lansat un apel ferm pentru „reînarmarea urgentă a Europei”.

„Este extrem de important să creștem investițiile în apărare pe termen lung. Acest lucru este esențial pentru securitatea Uniunii Europene, iar noi trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a avertizat von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene urmează să prezinte un „plan cuprinzător” pentru rearmarea UE la un summit de urgență programat la Bruxelles pe 6 martie.

Documentul prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare în toate cele 27 de state membre și se bazează pe trei piloni principali: relaxarea regulilor fiscale pentru a permite accesul la mai multă finanțare publică, mobilizarea fondurilor comune ale Uniunii Europene și intensificarea rolului Băncii Europene de Investiții.

În cadrul aceluiași summit de la Londra, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a caracterizat discuțiile dintre liderii europeni drept „cu adevărat pozitive”.

El a anunțat că „mai multe țări europene își vor majora cheltuielile pentru apărare”, fără a oferi însă detalii suplimentare. Rutte a descris această tendință ca pe „o veste foarte bună” și a reiterat nevoia unui „echilibru mai echitabil” în relația cu Statele Unite.

Cu toate acestea, șeful NATO a subliniat că prioritatea rămâne pacea.

„Primul pas ar trebui să fie încheierea unui acord de pace, înainte de a discuta despre cum să fie garantat acesta”, a declarat Rutte.
 
Parteneriat ziua.md