ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa Comisiei Europene ar putea candida pentru postul de secretar al Alianței Nord-Atlantice, spulberând astfel visurile de mărire ale președintelui României.

Vizita pe care Ursula von der Leyen o efectuează în Canada și Statele Unite începând cu 7 martie ar putea avea ca scop prospectarea terenului pentru lansarea candidaturii sale la șefia NATO, scrieLa Repubblica.

Ziarul italian susține că Von der Leyen dorește postul de secretar general al NATO în cazul în care nu va fi realeasă în fruntea Comisiei Europene.

Pregătirile pentru candidatura sa au început cu câteva săptămâni în urmă, de aceea vizita în Canada și Statele Unite trebuie „privită într-o lumină diferită”, adică în contextul candidaturii sale.

Mandatul lui Von der Leyen în fruntea Comisiei Europene expiră în vara lui 2024, iar mandatul lui Jens Stoltenberg expiră în septembrie, deși nu este exclus ca acestuia să i se ofere un nou mandat.

Și într-un caz, și în celălalt, Klaus Iohannis, care visa să îl depășească pe Mircea Geoană și să preia șefia NATO, se spulberă.

Dacă Stoltenberg rămâne încă un mandat (variantă pentru care pledează ideea că nu schimbi comandantul în timpul unui război – mai ales cu Rusia), lucrurile sunt limpezi.

Dacă însă Stoltenberg pleacă, este greu de crezut că Ursula von der Leyen ar putea pierde într-o cursă cu Klaus Iohannis.

O femeie ar da satisfacție cercurilor progresiste occidentale, iar o nemțoaică ar putea asigura definitiv fidelitatea Germaniei față de Statele Unite, pentru care Washingtonul a fost în state să arunce în aer conductele Nord Stream.

Este probabil ca subiectul candidaturii lui Von der Leyen să fi fost abordat și în discuțiile Biden-Scholz, cu ocazia recentei vizite a cancelarului german la Washington.