Pe măsură ce utilizatorii continuă să-și șteargă conturile Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica , un număr mare dintre aceștia descoperă faptul că rețeaua socială deține mult mai multe date despre ei decât se așteptau, inclusiv jurnalele complete ale apelurilor efectuate și recepționate precum și un istoric ale mesajelor SMS, infomează The Guardian.

Mișcarea #deletefacebook a început după dezvăluirile că Facebook a împărtășit cu un psiholog Cambridge informațiile personale ale 50 de milioane de utilizatori, fără consimțământul lor explicit. Aceste informații au ajuns ulterior în mâinile companiei de consultanță electorală, Cambridge Analytica .

Facebook face dificilă ștergerea conturilor de către utilizatori,  împingându-i astfel  să aleagă opțiunea "dezactivare" , care lasă toate datele personale pe serverele companiei. Atunci când utilizatorii solicită ștergerea permanentă a conturilor, compania sugerează: „Poate doriți să descărcați o copie a informațiilor dvs. de pe Facebook".

Unul dintre utilizatori , Dylan McKay, a raportat că pentru perioada octombrie 2016 până în iulie 2017 jurnalele sale conțineau „metadatele fiecărui apel celular pe care l-am făcut vreodată, inclusiv timpul și durata" și „metadatele fiecărui mesaj text pe care l-am primit sau l-am trimis " .

Mulți alți utilizatori au anunțat că datele pe care le-au descoperit ca fiind înregistrate pe conturile lor Facebook conțineau inclusiv contactele din agenda lor, calendarele și zilele de naștere ale prietenilor lor.
 

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Facebook a explicat de ce au fost încărcate contactele:

„Cea mai importantă funcție a aplicațiilor și serviciilor care vă ajută să vă conectați este aceea că vă ușurați găsirea persoanelor cu care doriți să luați legătura. Deci, prima dată când vă conectați cu telefonul dvs. la o aplicație de mesagerie sau aplicație socială, este o practică foarte utilizată să se înceapă cu încărcarea contactelor telefonului dvs. "

„Încărcarea de contacte este opțională. Oamenii sunt întrebați în mod expres dacă doresc să dea permisiunea să-și încarce contactele de pe telefonul lor - este explicat chiar acolo în aplicații când începeți. Oamenii pot să șteargă în orice moment informațiile încărcate anterior și pot găsi toate informațiile disponibile lor în contul și jurnalul de activități din instrumentul Descărcați informațiile dvs ", a explicat în continuare purtător de cuvânt al Facebook.

Compania mai subliniază faptul că utilizatorii pot opri încărcarea continuă a contactelor și ștergerea tuturor contactelor încărcate anterior prin dezactivarea setării de încărcare continuă în aplicația Messenger.

Facebook mai susține că ștergerea permanentă a unui cont Facebook va determina, de asemenea, ștergerea tuturor contactelor încărcate.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews