ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Pe măsură ce prețul scade și viteza crește, în următorii ani, genomul tuturor ar putea fi proiectat într-o hartă și stocat. Aceasta este transpunerea în realitate a unui vis transumanist, întrucât analiza și compararea structurii genelor tuturor oamenilor va constitui o «mină de aur» de date, care ar putea fi considerată drept o cale către «nemurire».” (editorul Technocracy News

La un eveniment din industria tehnologiilor genomice din San Diego, gigantul Illumina din domeniul tehnologiilor genomice a anunțat apariția a ceea ce numește a fi cele mai rapide și mai eficiente mașini de secvențiere de până acum, seria NovaSeq X. Compania, care controlează aproximativ 80% din piața de mașini de secvențiere a ADN-ului la nivel global, consideră că noua sa tehnologie va reduce costul la doar 200 de dolari per genom uman, făcând, în același timp, posibilă o citire cu o viteză de două ori mai mare, potrivit wired.com

Francis deSouza, CEO-ul Illumina, a precizat că modelul mai puternic va putea secvenția 20.000 de genomi pe an; mașinile sale actuale pot face aproximativ 7.500. Illumina va începe să vândă noile mașini și le va livra anul viitor.

„În următorul deceniu, credem că intrăm în era medicinei genomice, care se va generaliza. Pentru a se ajunge aici, este nevoie de următoarea generație [de mașini] de secvențiere. Avem nevoie ca prețul să continue să scadă pentru ca medicina genomică și testele genomice să fie disponibile [pentru un public] mult mai larg”, a declarat deSouza.

Reprezentanții industriei spun că tehnologia genomică încă nu este „omniprezentă” în medicină, parțial din cauza prețului. Potrivit acestora, deși costă în jur de 600 de dolari pentru ca oamenii de știință să efectueze secvențierea, interpretarea clinică și consilierea genetică pot duce prețul la câteva mii de dolari pentru pacienți – iar asigurarea nu îl acoperă întotdeauna.

„Așteptăm acest lucru de mult timp. Cu costuri mult reduse și cu o viteză mult crescută de secvențiere, putem secvența mult mai multe mostre”, a spus, despre noile îmbunătățiri, Stacey Gabriel, specialist șef în genomică la Broad Institute of MIT și Harvard. Gabriel nu este afiliat la Illumina, dar Broad Institute este un utilizator al produselor Illumina. De la înființarea în 2004, Institutul deține 32 de mașini existente ale companiei și a secvențiat peste 486.000 de genomi.

Gabriel a spus că există mai multe moduri prin care cercetătorii vor putea aplica această puterea avansată de secvențiere. Unul este creșterea diversității seturilor de date genomice, având în vedere că marea majoritate a datelor ADN provin de la oameni de origine europeană. Aceasta este o problemă în medicină, deoarece diferite populații pot avea diferite variații genetice care cauzează boli, mai mult sau mai puțin răspândite, explică omul de știință, pretextul medical fiind invocat permanent pentru a justifica transpunerea în realitate a marilor utopii transumaniste. „Într-adevăr, rămâne o imagine incompletă și o capacitate îngreunată de a traduce și aplica aceste cunoștințe la întreaga diversitate a populației din lume”, a spus Gabriel.

De asemenea, un alt scop este mărirea seturilor de date genetice. La începutul anilor 2000, când Broad Institute a început un proiect de colectare a genelor legate de schizofrenie, cercetătorii aveau 10.000 de genomi de la persoane cu această afecțiune, ceea ce nu putea oferi multe informații, mai susține Gabriel. Acum, au adunat peste 150.000 de genomi.

De asemenea, secvențiatoarele Illumina sunt complet automatizate și produc un raport care compară fiecare probă cu un genom de referință. Alex Aravanis, directorul tehnologic al Illumina, a spus că această automatizare ar putea „democratiza secvențierea”, astfel încât aceste unități, fără echipe mari de oameni de știință și de ingineri, să poată opera mașinile cu puține resurse.

Potrivit wired.com, Illumina nu este singura companie care promite o secvențiere mai ieftină și mai rapidă. În timp ce compania din San Diego domină în prezent piața, unele dintre brevetele care îi protejează tehnologia expiră în acest an, ceea ce deschide calea către mai multă concurență. Ultima Genomics din Newark, California, a ieșit „din umbră” la începutul acestui an, promițând un preț de 100 de dolari pe genom cu noua sa mașină de secvențiere, pe care va începe să o vândă în 2023. În același timp, o companie chineză, MGI, a început să-și vândă secvențiatoarele în Statele Unite în această vară. De asemenea, Element Biosciences și Singular Genomics, ambele cu sediul în San Diego, au dezvoltat mașini de secvențiere pentru birouri mai mici, care ar putea zgudui piața.