ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția de cercetare medicală a guvernului SUA National Institutes of Health (NIH) a finanțat un studiu de testare a unui vaccin împotriva malariei care a folosit țânțari modificați genetic (MG) pentru a „vaccina” oamenii. Fundația Bill & Melinda Gates are legături strânse cu cercetarea, scrie childrenshealthdefense.org, care prezintă studiul. 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a realizat studiul, care a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Studiul a implicat 26 de participanți care au primit trei până la cinci „vaccinuri” – sau „mușcături” dintr-o cutie mică ce conținea 200 de țânțari MG – pe o perioadă de 30 de zile.

Sanaria, o companie finanțată parțial de Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF), este strâns legată de cercetare, iar cercetătorii implicați în studiu folosesc o tehnologie de editare genetică intens promovată de Bill Gates.

Țânțari modificați genetic, folosiți ca „seringi zburatoare”

Studiul a folosit țânțari Plasmodium care provoacă malaria, țânțari care au fost modificați genetic pentru a evita provocarea de îmbolnăviri la oameni, astfel încât să infecteze participanții cu o versiune „minoră” a malariei – insuficientă pentru a provoca boli severe, dar suficientă pentru a-i determina pe oameni să creeze anticorpi, potrivit celor care au condus studiul.

Dr. Sean Murphy, autorul principal al studiului, a declarat pentru NPR: „Folosim țânțarii ca și cum ar fi 1.000 de seringi mici zburătoare”. 

Cu toate acestea, în ciuda publicității de care a beneficiat acest studiu, rezultatele par să fi fost mixte.

Din cei 14 participanți la studiu expuși la malarie, șapte au contractat boala. În cazul restului de șapte, protecția conferită de „vaccin” nu a durat mai mult de câteva luni și în cele din urmă a dispărut.

În ciuda rezultatelor mixte ale studiului, cercetătorii spun că „rezultatele susțin dezvoltarea sporozoiților atenuați genetic ca potențiale vaccinuri împotriva malariei”.

Cercetătorii au sugerat mai multe motive pentru utilizarea țânțarilor vii mai degrabă decât a unui vaccin administrat printr-o seringă, printre care faptul că utilizarea insectelor vii este mai eficientă, deoarece parazitul P. falciparum se maturizează rapid în interiorul țânțarului.

În plus, procesul de dezvoltare a unei versiuni a parazitului care să poată fi administrat printr-o seringă a fost descris ca fiind „costisitor și consumator de timp”.

Totuși, potrivit lui Murphy, studiul nu va fi utilizat pentru vaccinarea în masă a oamenilor. Cu toate acestea, cercetătorii implicați în studiu au spus că cred că abordarea lor poate duce, în cele din urmă, la dezvoltarea unui vaccin „substanțial mai eficient” împotriva malariei.

În prezent, este utilizat un singur vaccin împotriva malariei. Vaccinul RTS,S produs de GlaxoSmithKline a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății în octombrie 2021, dar se pare că are o rată de eficacitate de doar 30-40%.

Dr. Kirsten Lyke, cercetător în domeniul vaccinurilor la Universitatea din Maryland, a descris utilizarea ca vaccin a unui parazit viu modificat genetic drept „un pas revoluționar”.

Lyke a condus studiile de fază 1 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19 și a fost și co-investigator în studiile pentru vaccinurile COVID-19 administrate de Moderna și Novavax.

Stefan Kappe, parazitolog la Universitatea din Washington și Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle – care a fost unul dintre autorii studiului – a spus că abordarea descrisă de Lyke este testată de către echipă, care crede că „evident, putem realiza ceva mai bun”.

Echipa de cercetare a spus că vaccinul dezvoltat în urma acestui proces va fi însă administrat prin seringi, pentru a administra o „doză mai precisă”.

Companie care are legătură cu Gates a furnizat paraziți modificați genetic utilizați în studiu

Potrivit NPR, Universitatea din Washington a colaborat cu Sanaria, un „companie mică” care produce paraziți modificați.

Sanaria este „o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de protecție împotriva malariei”.

Compania a spus că a dezvoltat „o abordare inovatoare privind malaria utilizând sporozoiții Plasmodium falciparum (Pf) (SPZ) ca platformă tehnologică pentru imunizarea oamenilor împotriva infecției cu malarie”.

Doi dintre finanțatorii listați ai Sanaria - PATH MVI și Institute for OneWorld Health - sunt beneficiari ai finanțării din partea BMGF (Fundația Bill & Melinda Gates).

Entuziasmul lui Gates pentru tehnologia de editare genetică

Unul dintre aspectele noi ale studiului de la Universitatea din Washington este că paraziții utilizați au fost „dezarmați” folosind CRISPR – sau Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats – instrumente de editare a genelor.

CRISPR este descris ca „o componentă a sistemului imunitar bacterian care poate tăia ADN-ul”, componentă care „a fost reutilizată ca instrument de editare a genelor”, acționând „ca o pereche precisă de foarfece moleculare care poate tăia o secvență de ADN țintă”.

Potrivit geekwire.com: „În ceea ce privește combaterea malariei și a altor boli transmise de țânțari…, CRISPR-Cas9 și alte instrumente de editare a genelor sunt folosite pentru a schimba genomul insectelor, pentru a se asigura că acestea nu pot transmite paraziții care provoacă aceste boli.”

Gates – un susținător entuziast al CRISPR – a sugerat anterior că CRISPR ar putea fi folosit pentru a elimina țânțarii care transmit malaria.

Potrivit unei relatări Business Insider din 2018:

„Gates susține de multă vreme utilizarea instrumentelor de editare genetică. A fost unul dintre primii investitori în Editas Medicine, una dintre primele companii care a început să folosească CRISPR pentru eliminarea bolilor umane.

Cercetătorii Fundației Gates lucrează de aproape un deceniu la modalități prin care să fie folosită editarea genetică pentru a îmbunătăți culturile și a elimina țânțarii purtători de malarie.”

Însă unii oameni de știință sunt mai puțin entuziasmați de instrumentele CRISPR de editare genetică, avertizând că folosirea acestora poate avea consecințe neintenționate și dăunătoare.

De exemplu, într-o mărturie depusă în Parlamentul britanic în 2020, oamenii de știință Claire Robinson de la GMWatch și Michael Antoniou de la King’s College London au avertizat:

„MG (inclusiv editarea genelor) a culturilor, animalelor și alimentelor conduce la mai multe tipuri de mutații genetice neintenționate, care modifică în mod imprevizibil funcția sistemelor genetice multiple ale organismului. Modele modificate ale funcției genelor vor schimba în mod imprevizibil biochimia organismului.”