ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Outsiderul libertarian și antiprogresist Javier Milei a realizat marea surpriză în alegerile prezidențiale din Argentina, câștigând în fața omului Sistemului, Sergio Massa.

Într-un gest uimitor, Massa și-a recunoscut duminică înfrângerea încă înainte ca rezultatele oficiale să fie date publicității, declarând că l-a sunat pe Milei pentru a-l felicita pentru victorie.

Javier Milei, un economist în vârstă de 53 de ani, care nu a mai fost până acum în politică, a obținut 56% din voturi în fața lui Sergio Massa, ministrul Economiei, cu o orientare globalistă și adept al programelor financiare internaționale de dezvoltare.

În Argentina, o țară cu o populație de 46 de milioane de locuitori, exista o enormă presiune pentru schimbare, pe fondul unei crize economice cronicizate: recesiune, prăbușirea monedei naționale, hiperinflație de 140% și peste 40% din populație sub limita de sărăcie.

Milei, care a devenit faimos în lumea întreagă după un interviu luat de Tucker Carlson chiar în Argentina, în urmă cu două luni, a promis să vindece rănile economiei naționale prin tăieri drastice din buget, prin înlocuirea monedei locale – Peso – cu dolarul american, și prin închiderea băncii centrale naționale.

Milei urmează să își preia mandatul pe 10 decembrie.

Massa, care a fost candidatul coaliției peroniste de la putere, a câștigat primul tur de scrutin din octobrie, însă a fost zdrobit în al doilea tur de Milei.

Victoria acestuia poate fi atribuită într-o măsură substanțială popularității aduse de interviul cu Tucker Carlson –subtitrat în spaniolă și care a avut un puternic ecou în Argentina.

Javier Milei s-a remarcat prin stilul său „original”. Iată mai jos un clip grăitor.

Comentând victoria lui Milei, Elon Musk a prezis că „pentru Argentina, urmează prosperitatea”.

Redăm mai jos și comentariul pe tema victoriei lui Javier Milei publicat de ZeroHedge:

 

Președinția lui Milei va avea profunde implicații nu doar pentru a treia economie a Americii Latine, ci și pentru toată regiunea și lumea întreagă.

Pe un continent dominat de lideri politici de stânga, Milei ar putea crea tensiuni cu guvernele pe care le-a atacat, mai ales cu cel al Braziliei, vecina și partenera comercială esențială a Argentinei.

Într-o perioadă în care influența chineză este tot mai mare în America Latină, Milei ar putea deveni opozantul cel mai virulent din regiune al Chinei, o țară pe care a numit-o cândva „asasină”.

Milei a devenit cunoscut ca participant la emisiuni de televiziune unde îi insulta pe alți invitați și se războia cu presa.

În dezbaterile prezidențiale și-a manifestat îndoiala față de numărul victimelor din timpul a ceea ce s-a numit Războiul Murdar din 1976-1983.

L-a numit pe Papa Francisc, originar din Argentina, un stângist „malefic”, a etichetat schimbarea climatică drept „minciună socialistă” și a spus că va organiza un referendum pentru a anula legea veche de trei ani care a legalizat avortul.

Apărând în clipurile electorale cu o drujbă în mână, purtând mereu o chică ciufulită de păr, Milei s-a angajat să reducă cheltuielile publice într-o țară care este puternic dependentă de subvențiile guvernamentale.

De asemenea, a promis că va „dolariza” economia, că va închide banca centrală și că va reduce numărul de ministere de la 18 la 8.

Apelul său la luptă adresat poporului pentru a „demantela” clasa politică a fost o versiune a apelului de a „asana mlaștina” al lui Donald Trump.

Contracandidatul său, Sergio Massa, era emblematic pentru această pătură conducătoare – „regele castei”, după cum l-a numit analistul politic Pablo Touzon.

Massa, un politician de carieră, a încercat să se delimiteze de guvernul de stânga al lui Alberto Fernandez și Cristina Fernandez de Kirschner, urmașii dinastiei populiste începute odată cu Juan și Evita Peron în anii 1940.

În cadrul unei campanii electorale în care a folosit oameni de rând, Massa a încercat să stârnească frica legată de pericolul pe care l-ar reprezenta o președinție a lui Milei pentru democrația și modul de viață argentinian.

Însă, în cele din urmă, mânia populară a învins frica.

Pentru cei mai mulți argentinieni, riscul cel mai mare era același.

„Nu mai avem nimic de pierdut”, declara Tommaso Limodio, un antreprenor de 36 de ani, din Buenos Aires, care a votat cu Milei duminică.

„Avem același tip de guvernare de atâția ani și lucrurile merg din rău în mai rău.”