ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11:17   Președintele american și liderul nord-coreean au încheiat reuniunea istorică din Singapore cu semnarea unui acord prin care Kim Jong-un  a promis denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, iar Donald Trump a dat asigurări de securitate, relatează presa coreeană.

Textul Declarației Comune a președintelui american Donald Trump și liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul reuniunii și prezentat integral de agenția Reuters:

„Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ținut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Președintele Trump și Președintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat și sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relații noi SUA-RPDC și la construirea unui regim durabil și robust de pace în Peninsula Coreeană. Președintele Trump s-a angajat să acorde garanții de securitate RPDC, iar Președintele Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm și neabătut față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinși că stabilirea de relații noi SUA-RPDC va contribui la pacea și prosperitatea Peninsulei Coreene și a lumii, și recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Președintele Trump și Președintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite și RPDC se angajează să stabilească relații noi SUA-RPDC în acord cu dorința popoarelor celor două țări de pace și prosperitate.

2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil și stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acționeze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite și RPDC se angajează să recupereze rămășițele militarilor americani (decedați în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificație și lăsând în urmă decenii de tensiuni și ostilități între cele două țări și pentru deschiderea unui viitor nou, Președintele Trump și Președintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral și fără întârziere. Statele Unite și RPDC se angajează să desfășoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo și de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relații noi SUA-RPDC și pentru promovarea păcii, prosperității și securității în Peninsula Coreeană și în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore'„
 
 
Știrea inițială

Donald Trump și Kim Jong Un au schimbat marți o strângere de mână istorică, prima dintre un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean, comentează AFP.
 
Cei doi bărbați cu drumuri și stiluri diferite, pe care îi separă mai mult de 30 de ani, și-au strâns mâna îndelung în fața unui șir mare de steaguri ale celor două țări inamice, într-un hotel de lux de pe insula Sentosa, la Singapore.

„Vom avea o relație formidabilă", a afirmat puțin timp după aceea Donald Trump, așezat alături de omul forte de la Phenian, declarând-se convins că întâlnirea va fi un "succes imens".

"Încântat să vă întâlnesc, domnule președinte", a afirmat la rândul său liderul nord-coreean. "Vechile practici și prejudecăți au lucrat împotriva noastră, dar le-am depășit pe toate și astăzi suntem aici', a spus Kim Jong Un.

După această scenă observată cu atenție de milioane de persoane din întreaga lume, ei au avut o discuție privată, în prezența interpreților, care a durat aproximativ 50 de minute.

Ulterior, președintele Statelor Unite și liderul Coreii de Nord au demarat o reuniune cu echipele lor, înainte de un dejun de lucru care urmează să încheie summitul lor istoric asupra viitorului arsenalului nuclear al Phenianului.