ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie a liderului extremist al Ungariei, Horthy Miklós, a fost dezvelită în Parlamentul de la Budapesta de formațiunea Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patria Noastră), pe 30 august, ziua Diktatului de la Viena, când Ardealul a fost sfârtecat de la patria-mamă, România, a informat EvZ. Gestul provocator nu a fost urmat de nici o reacție de la București sau de la Muzeul Holocaustului de la Washington, deși Ungaria, spre deosebire de România, a trimis la moarte toți evreii din Ardealul ocupat.

Bustul „regentului” Ungariei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost amplasat în biroul vicepreședintei legislativului maghiar, Dórá Dúró. Informația a fost dată chiar de politiciana maghiară, care a scris pe Facebook: „Statuia unui om de stat în Biserica Națiunii, după dezvelire”.

De asemenea, partidul Mi Hazánk Mozgalom a depus în Parlamentul de la Budapesta o inițiativă legislativă prin care să fie aniversat oficial Dictatul de la Viena, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost alipită Ungariei la presiunile diktatorului nazist al Germaniei, Adolf Hitler, și al celui fascist al Italiei, Benito Mussolini, potrivit cotidianului Kronika.

La dezvelirea statuii, Dórá Dúró a declarat că una dintre cele mai mari greșeli din politica Ungariei a fost aceea că nu a tratat cu demnitatea cuvenită realizările politice ale omului de stat Horthy Miklós.

La același eveniment, Ferenc Csukás Zetényi, președintele de onoare al Societății Miklós Horthy, a ținut un discurs, iar pastorul reformat Attila Kovács a binecuvântat statuia într-o ceremonie de tim voodoo, după toate aparențele (foto 444.hu).

Bustul de bronz de 57 de centimetri este realizat de sculptorul Attila Csák, informează și un site de propagandă ungar. Atat s-a putut.

Astăzi, Dura-Dura a explicat că a apărat istoria națională a Ungariei. Nu același lucru se întâmplă la București, unde istoria națională este aruncată la coș. Nu e puțin ciudat?