ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinarea obligatorie domină campania electorală din Italia pentru alegerile de luna viitoare. Lupta împotriva vaccinurilor s-a mutat din cabinetele doctorilor în sălile de dezbatere ale politicienilor, după ce guvernul Paolo Gentiloni a adoptat o lege prin care îi obligă pe părinți să-și imunizeze copiii.

Formațiunile conservatoare, Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele, pun la îndoială siguranța vaccinurilor, alăturându-se italienilor care nu sunt de acord cu imunizarea obligatorie impusă de stat.

Anul trecut, autoritățile de la Roma au emis un nou proiect lege care obligă părinții să-și vaccineze copii împotriva rujeolei și a nouă altor boli ale copilăriei. Asta a dus la polemici aprinse în Italia, iar alegerile de pe 4 martie vor tranșa definitiv problema.

Totuși, liderul partidului eurosceptic Liga Nordului, Matteo Salvini, alături de partidul Fortza Italia al lui Silvio Berluscconi, se opun obligativității vaccinării. „Vaccin, da. Obligativitate, nu. Sunt vaccinat. Copiii mei sunt vaccinați. Unele vaccinuri salvează viața. 10 vaccinuri administrate în același timp pot pune în pericol sănătatea copilului”, spune Salvini, care a ripostat față apariția legii încă de anul trecut, când afirma că Italia devine astfel cobaiul companiilor farmaceutice.

Liga Nordului are deja calea deschisă spre guvernare, dacă partidul lui Berlusconi, Forza Italia o va lua ca aliat pentru a reveni la putere. Cu toate astea, chestiunea vaccinării ar putea fi un punct de răscruce într-o potențială coaliție de centru-dreapta, existând voci în formațiunea lui Berlusconi care apără vaccinurile.

Peste 1.000 de oameni s-au strâns la Roma, duminică, pentru a denunța introducerea obligatorie a vaccinării.  Italienii care consideră că oamenii trebuie să aibă „obligativitatea de a alege” au purtat bannere pe care scria „Știință: Îndoiți-vă ca să o îmbunătățiți” și „Riscurile legate de vaccinuri sunt ignorate - până când i se întâmplă copilului vostru”.

„Vrem să fim liberi să alegem ce vom face cu copiii noștri care s-au născut sănătoși”, a spus Milena Muccioli, mama unui copil de un an din orașul Rimini. „Nu vrem să introducem în corpul lor medicamente sau alte lucruri care le-ar putea afecta sănătatea”.

Pentru cei pentru care vaccinarea reprezintă un pericol la adresa sănătății copiilor lor, legea este o formă de discriminare și de încălcare a drepturilor părinților, pe care, spun ei, numai în regimurile dictatoriale le poți întâlni.

Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat (PD), de stânga, susține însă legea vaccinării obligatorii și a repetat-o de fiecare dată în campanie: „Nu glumim cu vaccinurile. În joc este sănătatea copiilor noștri. Suntem pe partea științei, a cercetării și a medicinei și nu vom da înapoi.”
 
Legea va intra în vigoare luna viitoare și orice abatere de la aceasta va atrage de la sine o amendă de 500 de euro. 

Autoarea legii, Beatrice Lorenzin, ministrul Sănătății din Italia,  și-a petrecut timpul din campania electorală promovând vaccinurile și atacându-i pe contestatari. „Prea multe vaccinuri? Și cine decide, Salvini?”, a spus Lorenzin la Roma, denunțând campania anti-vaccinuri și amintind că în Franța sunt obligatorii 11 vaccinuri.

Cele 12 vaccinuri obligatorii de acum în Italia pentru primirea în creșe și grădinițe sunt: antidifterie, antitetanos, antipoliomielită, antihepatită B, antipertussis, anti-Haemophilus B, antirubeolic, antiurlian, antirujeolic, antimeningococ C, antimeningococ B și antivaricelă.

O parte dintre vaccinuri erau deja considerate obligatorii, dar sancțiunile pentru refuzarea lor nu erau aplicate, în timp ce restul, precum antiurlian și antirujeolic, erau descrise drept facultative.

Francezii, cei mai ostili vaccinurilor 

Conform unui sondaj recent, puublicat de mediaspresse.info,  țara cea mai sceptică în privința vaccinurilor este Franța. Mai mult de 4 din 10 francezi au răspuns negativ la întrebarea „Credeți că vaccinurile sunt sigure?”. Un rezultat copleșitor, în condițiile în care, în prezent, în Hexagon  11 vaccinuri au devenit obligatorii, în urma unei legi extrem de contestate.
 
Pe locul doi se situează rușii, cu aproape o treime din populație sceptică față de vaccinuri, iar pe poziția a treia Vietnamul. În Armenia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Iran, Letonia, Mongolia, România și Ucraina, aproape un sfert din cei chestionați au răspuns negativ la întrebarea de mai sus.  Italia, care a avut o legislație comparabilă privind vaccinurile aproape în același timp cu Franța, se află și ea în acest clasament al țărilor sceptice. 

De partea cealaltă, sondajul a arătat că cei mai încrezători în vaccinuri sunt cei din Africa de Sud, Germania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Republica Democratică Congo, Statele Unite ale Americii.