ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Filipine  au declanșat o anchetă privind imunizarea a 730.000 de copii cu vaccinul împotriva febrei dengue, după ce au primit avertismente conform cărora vaccinul respectiv ar putea agrava simptomele bolii.

Săptămâna trecută, compania farmaceutică franceză Sanofi a anunțat că vaccinul său ar putea agrava boala la persoanele care nu au fost infectate anterior cu acest virus, transmite BBC news.

Guvernul a suspendat programul de imunizare a populației. Deși cei de la Sanofi susțin că niciun copil vaccinat nu a avut de suferit din cauza vaccinului, o organizație neguvernamentală din Filipine susține că trei copii imunizați au murit, notează presa filipineză.

Autoritățile sunt însă în alertă din cauză că 730.000 de copii au fost deja vaccinați. În acest context,  purtătorul de cuvânt al instituției Eric Tayag a precizat că „Ministerul Sănătății se pregătește pentru cel mai rău scenariu”.

Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătății, copiii cu vârsta de peste nouă ani au fost deja vaccinați, în zone în care există o frecvență mare a cazurilor. Astfel, după avertizarea companiei farmaceutice, cei vaccinați sunt ținuți sub observație, pentru ca medicii să descopere dacă „există efecte adverse”.

Din păcate, efectul negativ al vaccinului s-ar putea face simțit abia peste 5 ani. 

Grupul francez farmaceutic Sanofi a lansat anul trecut, în Filipine, programul de vaccinare publică împotriva febrei dengue, o premieră mondială pentru produsul său Dengvaxia, a cărui creare a necesitat 20 de ani de cercetare și investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, informează agenția France Presse.

În plus față de Filipine, compania a declarat că vaccinul a fost înregistrat în Argentina, Australia, Bangladesh, Bolivia, Brazilia, Cambodgia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Indonezia, Malaezia, Mexic, Paraguay, Peru, Singapore, Thailanda și Venezuela. Vaccinul a fost, de asemenea, utilizat într-un program public de imunizare din Brazilia.