ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful diplomației UE a fost pus la zid  după ce a făcut o comparație care i-a scos din minți pe adepții schimbărilor climatice. Josep Borell a spus că acțiunile tinerilor protestatari împotriva schimbărilor climatice suferă de „sindromul Greta” , provocându-i să spună cum vor plăti pentru a face Europa mai ecologică.


Comentariul său a fost făcut la o dezbatere ce a avut loc la Bruxelles. ”Dați-mi voie să mă îndoiesc că tinerii sunt angajați în mod serios în lupta împotriva schimbărilor climatice, ceea ce am putea numi sindromul Greta. Mă întreb însă dacă tinerii care protestează la Berlin și cer măsuri împotriva schimbărilor climatice sunt conștienți că asemenea măsuri îi vor costa și aș vrea să știu dacă vor sa accepte o reducere a nivelului lor de trai pentru a-i compensa pe minerii polonezi. Pentru că, dacă vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu adevărat, atunci ei își vor pierde slujbele și vor trebui să primească ajutoare”, a spus șeful diplomației UE, potrivit Breitbart.

Imediat, grupul Verzilor din Parlamentul European a anunțat că declarațiile lui Borrell sunt ”inacceptabile pentru un reprezentant al UE” și că îi vor cere ”explicații detaliate, săptămâna viitoare”.  ”Aceste comentarii nu sunt demne pentru un reprezentant al UE. În primul rând pentru că ele sunt un exemplu flagrant de paternalism, iar apoi pentru că îi scindează pe europeni. UE trebuie să fie solidară în fața urgenței climatice!”, a scris pe Twitter copreședintele grupului Verzilor.

A ripsotat și fostul lider al separatiștilor cataliani, Carles Puigdemont, acum eurodeputat. El a încercat să profite de acest scandal pentru a-i da o lovitură lui Borrell, fost ministru de Externe care s-a opus mișcării secesioniste catalane. Puigdemont a întrebat dacă Borrell exprimă opinia Comisiei Europene?

Și Comisia Europeană s-a sesizat cu privire la afirmațiile lui Borrell adresate elevilor care participă în fiecare vineri la asemenea proteste, în loc să fie la școală. . ”Nu cred că în lumea medicală există un sindrom Greta”, a spus Eric Mamer.

 Borrell a dat imediat înapoi, anunțând pe Twitter că mișcările tinerilor vor avea parte de sprijinul său, că îi inspiră pe politicieni. Însă Borrell a insistat din nou că așa-zisa tranziție climatică trebuie să aibă un caracter social.”Vreau să-mi cer scuze pentru oricine s-ar fi simțit jignit de comentariul meu necorespunzător la mișcarea importantă de tineret care luptă #climatechange”, a scris Borrell pe Twitter.