ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu lovituri de baros, cu arme Kalashnikov, cu buldozerul sau pur şi simplu aruncându-le în aer, extremiştii ISIS distrug inestimabile comori istorice din Irak şi Siria. Cel mai recent distrus, templul Baal Shamin, unul dintre cele mai importante situri din oraşul sirian Palmira, vechi de 2000 de ani.

Multe dintre artefactele jefuite de jihadiști din siturile aflate în Patrimoniul Umanităţii au ajuns în posesia unor colecţionari, iar din banii primiţi se finanteaza extremismul şi terorismul, spune directorul general UNESCO, Irina Bokova.
 
De la capturarea unei treimi din teritoriul Siriei şi Irakului, extremiştii ISIS au distrus moscheie, biserici şi situri arhelogice, provocând distrugeri masive oraşelor antice  Nimrud, Hatra, din Irak, şi Dura Europos şi Palmira, din Siria. Doar în Irak, între căderea oraşului Mosul din iunie 2014 şi luna februarie 2015, ISIS a jefuit şi distrus cel puţin 28 de lăcaşuri de cult. Cel mai recent distrus, templul Baal Shamin, unul dintre cele mai importante situri din oraşul sirian Palmira, vechi de 2000 de ani.

Totul a pornit de la tradiţia profetică de a distruge idolii politeişti, o practică şi a salafismului, doctrina căruia îi aparţine Statul islamic, care insista pentru respectarea la litera a Coranului.

După ce în martie 2015, militanţii ISIS au distrus altarele sufiste de lângă Tripoli, Libia, în mai, tot cu barosul şi armele Kalashnikov erau distruse şi artefactele antice din Hatra, Irak, jihadiştii promiţând să continue  acţiunile violente împotriva siturilor istorice.
 
Ultimul pe lista distrugerilor este unul dintre cele mai importante situri din Palmira, Templul lui Baal-Shamin.

Ridicat începând din anul 17 şi extins apoi de împăratul roman Hadrian în 130,  Templul lui Baal-Shamin, dedicat zeului fenician al ploii şi fertilităţii, era unica parte a sitului istoric care a supravieţuit mileniilor aproape intactă. Militanţii ISIS au plasat o mare cantitate de explozibili în templu şi apoi l-au detonat.