ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie a exploratorului Cristofor Columb, dăruită de comunitatea italiană din SUA, care s-a aflat timp de 45 de ani în Grand Park din Los Angeles, a fost dată jos. 

Grupările de indigeni au protestat la rând față de celebrarea în SUA a exploratorului genovez, considerat descoperitorul Americii, dar pe care acestea îl fac vinovat pentru „genocid în masă” pentru că a pus capăt modului de viață al populației indigene.
 
„Statuia lui Cristofor Columb celebrează un capitol negru din istorie, care idealizează extinderea imperiilor europene și exploatarea resurselor naturale și a ființelor umane", a declarat pentru NBC consilierul local al orașului Los Angeles, Hilda Solis.

„Columb nu a descoperit America pentru că nu a ajuns niciodată pe țărmurile Americii de Nord, care erau deja locuite de milioane de indigeni. Imaginea lui nu trebuie să fie sărbătorită nicăieri”, a declarat un alt consiler local, care aparține comunității indigene.

Eliminarea statuii din Grand Park vine la un an după o decizie a Consiliului municipal din Los Angeles și a Consiliului de Supraveghere de a anula sărbătoarea dedicată lui Columb, din luna octombrie, și a o înlocui cu o alta: Ziua Populației Indigene.

Contribuția lui Cristofor Columb la descoperirea Americii a intrat în ultimii ani în vizorul adepților corectitudinii politice, iar prigonirea statuilor exploratorului genovez s-a accentuat după incidentele rasiale din Charlottesville, când trei persoane din mișcarea pro-imigranți au fost uciși de albi. În doar câteva zile, statuile navigatorului au fost distruse sau date jos în orașe precum Houston și Detroit. Primarul din New York, Bill De Blasio, a propus ca piața Columbus Circle, din fața Central Park, să nu mai poarte numele exploratorului european.