ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful diplomației poloneze Jacek Czaputowicz a denunțat luni la Varșovia „agresiunea' și „ocupația' rusească a unei părți din Georgia, într-o declarație făcută înainte de a pleca la Tbilisi, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la conflictul ruso-georgian, relatează AFP, potrivit Agerpres.
 
„Alături de autoritățile georgiene, vrem să reamintim lumii ceea ce s-a petrecut în august 2008 - încălcarea independenței Georgiei, tragedia a mii de familii alungate din casele lor, sutele de morți și răniți”, a afirmat ministrul polonez, care urma să plece la Tbilisi împreună cu omologii săi din Lituania și Letonia, cărora li s-a alăturat vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko. 

„Vrem să reamintim despre prima agresiune militară, din istoria europeană postbelică, a unei țări împotriva unui stat suveran și ocuparea teritoriului său, care continuă și astăzi”, a adăugat Czaputowicz. 

În acest context, el a evocat „vizita istorică”la Tbilisi, în august 2008, a președintelui polonez de la acea vreme Lech Kaczynski, împreună cu omologii săi ucrainean, lituanian și eston și premierul leton, într-un gest de solidaritate cu Georgia. 

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a vorbit despre 'lecțiile care nu au fost învățate', subliniind că războiul ruso-georgian 'nu a zdruncinat lumea' în acel moment.

În vara anului 2008, armata rusă a intervenit în Georgia pentru a susține mica Osetie de Sud, regiune separatistă prorusă unde Tbilisi lansase o operațiune militară. Armata rusă a creat derută în cadrul forțelor georgiene și a amenințat că va ocupa capitala georgiană. 

Un acord de pace a fost mediat de către președintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independența celor două regiuni separatiste georgiene - Osetia de Sud și Abhazia - unde menține de atunci o puternică prezență militară.