ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția sanitară britanică a recomandat marți 21 iunie vaccinarea împotriva Variolei Maimuței a bărbaților homosexuali considerați „cu riscuri”.

Termenul „cu riscuri” înseamnă, de pildă, că au parteneri multipli, scrie AFP.

Agenția de sănătate publică, UKSA, a arătat într-un comunicat:

„Deși toată lumea poate contracta variola maimuței, datele actuale arată niveluri de transmisie mai înalte printre (dar nu doar) rețelele sexuale de bărbați gay, bisexuali și alți bărbați care au relații sexuale cu bărbați.”

Deși nu este vorba de o infecție transmisibilă sexual, transmisia se poate realiza printr-un contact apropiat, asemănător cu o relație sexuală, mai precizează agenția britanică.

Autoritățile recomandă deci vaccinarea cu vaccinul Imvanex a bărbaților considerați cu riscuri de către medici.

Aceștia sunt mai ales „cei care au mai mulți parteneri, participă la relații sexuale în grup sau frecventează stabilimentele” unde au loc relații, a precizat agenția britanică, citată de AFP.

Deși în mod obișnuit virusul Variolei Maimuței nu iese din Africa, acum a ajuns și în Europa, Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord și de Sud.

La data de 15 iunie, pe plan global se înregistrau 2100 de cazuri, de la începutul anului.

Marea Britanie pare că și-a rezervat partea leului în această epidemie, cu 793 de cazuri.

Cunoscută la om din 1970, Variola Maimuței („monkeypox” în engleză” sau „ortopoxviroza simiană”) era până de curând o boală considerată foarte rară, transmisă la oameni de animalele infectate.

Ea se manifestă la început printr-o febră puternică și care evoluează rapid într-o erupție cutanată, cu formația de cruste.

În majoritatea cazurilor benignă, Variola Maimuței se vindecă de la sine după două sau trei săptămâni.