ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, reia atacurile la adresa acordului impus de creditori, declarând că va intra în istorie ca cel mai mare dezastru de gestiune macroeconomică' și va fi un eșec 'indiferent cine va pune în aplicare' măsurile promise. 

Într-un interviu acordat sâmbătă postului BBC, Varoufakis a spus  că reformele economice impuse țării sale de creditorii internaționali vor eșua chiar înaintea începerii negocierilor privind detaliile noului acord de asistență financiară.

Programul prin care Grecia va primi un nou împrumut de 80-86 de miliarde de euro în schimbul aplicării unor noi măsuri dure de austeritate ”va intra în istorie ca cel mai mare dezastru de gestiune macroeconomică” și va fi un eșec, ”indiferent cine va pune în aplicare” măsurile promise, a mai afirmat fostul ministru elen de finanțe.

Întrebat când estimează că ar putea fi constatat eșecul pe care el în prevede, fostul ministru, în prezent deputat, a răspuns că programul ”a eșuat deja”.

Deși zilele trecute l-a criticat pe Tsipras pentru că a cedat, acum el i-a luat apărarea premierului grec, care a semnat acordul, afirmând că nu avea altă opțiune. ”Ni s-a dat să alegem între execuție și capitulare. Și el (Tsipras) a decis că cea mai bună strategie este capitularea”, a mai spus Varoufakis.

Săptămâna aceasta parlamentul de la Atena a votat un prim set de reforme promise în acord, un al doilea set având ca termen limită pentru aprobare ziua de miercuri. Apoi urmează să înceapă negocierile dintre guvernul grec și creditorii internaționali pentru un nou pachet de asistență financiară.