Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finanțe al Greciei, lansează marți, la Berlin, mișcarea DiEM 25., scrie EurActiv.

Scopul declarat al mișcării este o democratizare a Europei, prin luarea deciziilor impuse de populație și în cadrul național. Șansa UE de supraviețuire este, potrivit lui Varoufakis, în democratizarea instituțiilor europene care s-au rupt de cetățeni.  Dezintegrarea Uniunii Europene va genera un colaps care va aminti în mod groaznic de ceea ce s-a întâmplat în anii '30”, după sosirea naziștilor la putere, a avertizat el, într-o conferință de presă pe una din cele mai renumite scene de teatru din Germania, Volksbühne.

Dincolo de criza refugiaților care face să se clatine o Europă divizată și dezbinată, mișcarea lui Varoufakis are drept scop de a termina cu „acest proces de decizie politică opacă” al cărui „obiectiv este de a-i împiedica pe europeni să exercite un control democratic asupra banilor, finanțelor lor, condițiilor lor de trai și de mediu”, potrivit manifestului de fondare a mișcării.
 
Lansarea se va face într-un teatru din centrul Berlinului. Biletul de intrare costă 12 euro, 8 euro cu reducere, potrivit anunțului manifestar.
 
Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Tsipras, a demisionat în iulie, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.