ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finanțe al Greciei, lansează marți, la Berlin, mișcarea DiEM 25., scrie EurActiv.

Scopul declarat al mișcării este o democratizare a Europei, prin luarea deciziilor impuse de populație și în cadrul național. Șansa UE de supraviețuire este, potrivit lui Varoufakis, în democratizarea instituțiilor europene care s-au rupt de cetățeni.  Dezintegrarea Uniunii Europene va genera un colaps care va aminti în mod groaznic de ceea ce s-a întâmplat în anii '30”, după sosirea naziștilor la putere, a avertizat el, într-o conferință de presă pe una din cele mai renumite scene de teatru din Germania, Volksbühne.

Dincolo de criza refugiaților care face să se clatine o Europă divizată și dezbinată, mișcarea lui Varoufakis are drept scop de a termina cu „acest proces de decizie politică opacă” al cărui „obiectiv este de a-i împiedica pe europeni să exercite un control democratic asupra banilor, finanțelor lor, condițiilor lor de trai și de mediu”, potrivit manifestului de fondare a mișcării.
 
Lansarea se va face într-un teatru din centrul Berlinului. Biletul de intrare costă 12 euro, 8 euro cu reducere, potrivit anunțului manifestar.
 
Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Tsipras, a demisionat în iulie, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei.