ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pawel Ukielski, adjunctul Institutului Memoriei Naționale din Polonia, afirmă intr-un interviu pentru europalibera că inițiativa instituției pe care o reprezintă, de a înființa un nou Muzeu al istoriei comuniste în această țară nu reprezintă un Disneyland nostalgic, ci un loc unde se pot afla lucruri importante din istoria Poloniei în cea de-a doua jumătate a sec. al XX-lea.


În Polonia va fi creat un muzeu sub cerul liber, unde vor fi expuse monumentele ce datează din perioada sovietică.
 
În mass media din Federația Rusă această știre a fost prezentată ca o încercare a autorităților poloneze de a „distruge peste 500 de monumente dedicate soldaților sovietici”. Corespondentul Serviciului rusesc al Radio Europa Liberă, Alexei Dzikavițki, a stat de vorbă cu adjunctul Institutului Memoriei Naționale din Polonia, Pawel Ukielski, organizație la inițiativa căreia va fi inaugurat acest muzeu. El susține că monumentele ce reprezintă „morminte de război” nu vor fi atinse, iar restul monumentelor va fi demontat doar dacă majoritatea localnicilor își va dori acest lucru.

„Ideea creării unui muzeu al monumentelor în semn de recunoștință față de Armata Roșie ne-a venit după ce am constatat că în Polonia există foarte multe asemenea monumente. Din start vreau să menționez că vorbim doar de monumente care au o

Pentru că de fiecare dată când un monument din epoca sovirtică este lichidat în Polonia, partea rusă acuzând Vașorvia că încalcă Acordul semnat în 1993 între Moscova și Varșovia, prin care părțile s-au angajat să protejeze locurile de veci, oficialul polonez a ținut să sublinieze: "În primul rând, trebuie să menționez că, în opinia părții polone, înțelegerea la care v-ați referit nu se aplică și în cazul monumentelor pur simbolice. Aici avem o dispută cu Federația Rusă. Poziția Poloniei e că în calitate de stat suveran are dreptul să decidă ce simboluri pot fi amplasate pe teritoriul său. Prin urmare, are tot dreptul să elimine simbolurile care au legătură cu regimul totalitar. În plus, ne confruntăm și cu propaganda rusă".

"Nu avem de gând să atingem locurile de veci și nu vrem în nici un fel să schimbăm cimitirile soldaților sovietici. În ceea ce privește construcțiile simbolice, autoritățile locale deseori nu știu ce să facă cu ele. Dacă le vor lichida se vor confrunta cu o serie de probleme. Cei care decid, totuși, să le elimine, sunt foarte puțini", a precizat oficialul polonez.