ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul doi al Vaticanului, secretarul de stat Pietro Parolin, care va efectua o vizită la Moscova între 20 și 24 august, va evoca eventualitatea unei vizite oficiale a Papei Francisc în Rusia, ceea ce ar constitui o premieră istorică, potrivit unui interviu publicat în ediția de miercuri a cotidianului Corriere della Sera, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Pregătirea unei eventuale vizite a Suveranului Pontif în Rusia se numără printre obiectivele vizitei mele”, a indicat pentru publicația italiană secretarul de stat al Vaticanului.

Presa italiană amintește însă că,  într-un interviu acordat in primăvară ziarului german Die Zeit, Papa Francisc, întrebat în legătură cu proiectele sale de călătorii internaționale, afirma: „Nu pot să merg în Rusia, deoarece ar trebui să merg de asemenea în Ucraina”

Parolin nu a pus la îndoială acest aspect. El urmează să fie primit la Moscova de președintele rus Vladimir Putin și va avea întrevederi cu înalți reprezentanți religioși, între care Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

„În acest moment istoric în care asistăm la o creștere a tensiunilor și conflictelor în diverse părți ale lumii, pacea constituie pentru Papa Francisc și pentru mine personal o prioritate clară și inevitabilă”, a subliniat secretarul de stat al Vaticanului.


„După perioada de opoziție ideologică, ce evident că nu poate dispărea peste noapte, și cu noi orizonturi deschise de la încheierea Războiului Rece, este important să se profite de toate ocaziile pentru a încuraja respectul, dialogul și colaborarea reciproce în vederea promovării păcii”, a subliniat responsabilul de la Vatican.

Președintele Putin a fost primit, pentru prima dată în audiență, de Papa Francisc, la Vatican, în noiembrie 2013.

Era a patra vizită la Vatican a lui Vladimir Putin și a șasea a unui șef de stat rus după reluarea relațiilor diplomatice depline dintre Rusia și Sf. Scaun pe 15 martie 1990, cu un an înainte de desființarea Uniunii Sovietice.
 
Cât privește relațiile bilaterale, trebuie spus că Sfântul Scaun întreține relații diplomatice cu Rusia – pe vremuri Uniunea Sovietică – de la 15 martie 1990, după vizita istorică la Vatican a președintelui URSS, Mihail Gorbaciov, la 1 decembrie 1989.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews