ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 26.01/ 17:45 Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei, a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva președintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale și să permită intrarea ajutorului umanitar în țară, relatează dpa.

„A venit momentul să fiți de partea constituției', a declarat Guaido într-un mesaj către armată la un miting de amploare de la Caracas.

„Fiți de partea poporului venezuelean”, a mai afirmat Guaido, adăugând: „Este timpul ca cubanezii să părăsească forțele armate".

El a cerut armatei să permită intrarea în țară a ajutorului umanitar, pe care l-a solicitat joi administrației americani.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că SUA sunt dispuse să acorde un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari Venezuelei.

De asemenea, Guaido le-a cerut susținătorilor săi să continue lupta până când președintele Nicolas Maduro va fi de acord să organizeze noi alegeri.

In paralel, Germania, Franța și Spania au anunțat sâmbătă după-amiază că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administrația Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidențiale anticipate, relatează site-ul agenției Reuters.


 
ACTUALIZARE 21:12 Președintele Vladimir Putin și-a anunțat sprijinul pentru guvernul ales din Venezuela, în timpul unei discuții telefonice cu președintele Nicolas Maduro. Putin a criticat "amestecul extern distructiv" la care a fost expusă Venezuela, informeaza RT.
 
„Președintele Rusiei și-a exprimat susținerea pentru autoritățile legitime ale Venezuelei în condițiile unei crize politice interne provocate din afara țăruii. Totodată, el a subliniat că imixtiunile distructive încalcă în mod flagrant normele fundamentale ale dreptului internațional. Liderul rus s-a pronunțat pentru identificarea soluțiilor în limitele câmpului constituțional și pentru depășirea divergențelor din societatea venezueleană pe calea dialogului”, se spune în comunicatul Kremlin
 
Știrea inițială

Juan Guaido, președintele Parlamentului venezuelan controlat de opoziție, s-a autoproclamat miercuri „președinte în exercițiu" al țării, imediat recunoscut de Statele Unite și aliații lor din regiune, Brazilia și Columbia, comentează AFP, informează Agerpres.

„Jur să îmi asum oficial competențele executivului național ca președinte în exercițiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziție și pentru a obține alegeri libere", a spus Juan Guaido în fața a zeci de mii de partizani reuniți la Caracas pentru a protesta față de președintele socialist Nicolas Maduro.

După acest anunț, la Caracas s-au înregistrat violențe între forțele de ordine și simpatizanți ai opoziției, au informat corespondenți ai agenției France Presse.

Într-un comunicat, președintele american Donald Trump a transmis imediat că îl recunoaște pe tânărul opozant de 35 de ani ca „președinte interimar al Venezuelei".

Ca răspuns, președintele Maduro a anunțat că țara sa întrerupe relațiile diplomatice cu „guvernul imperialist al Statelor Unite" și le-a acordat 72 de ore reprezentanților diplomatici nord-americani pentru a părăsi țara.

Columbia și Brazilia, aliați ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile și Paraguay și secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că „are toată recunoașterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democrației în această țară".
Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de președinte al Venezuelei pentru șase ani, după o victorie electorală contestată de opoziție și de comunitatea internațională.
 
Tot joi, purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale de la Ankara a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a declarat susținerea pentru omologul său din Venezuela, Nicolas Maduro, după ce liderul opoziției de la Caracas s-a declarat președinte interimar.

Potrivit oficialului turc, Erdogan i-a transmis lui Maduro: „Fratele meu Maduro! Rezistă, te susținem".

Turcia sub conducerea lui Erodgan își „va menține poziția sa principială împotriva tentativelor de lovitură de stat", a adăugat oficialul turc, informează agenția The Associated Press.

Turcia are legături economice puternice cu Venezuela.
 
Anterior,  Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată „vocea poporului” din Venezuela și s-a pronunțat pentru alegeri „libere”, dar s-a ferit să-l recunoască explicit pe Juan Guaido drept președinte.

„La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democrație și posibilitatea de a-și hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.

„UE îndeamnă la deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere și credibile, conform ordinii constituționale”, a adăugat șefa diplomației europene într-un comunicat. Aceeași poziție a fost exprimată și de Președintele Consiliului European, Donald Tusk.

De cealaltă parte a Atlanticului, Mexicul a anunțat că își menține sprijinul acordat guvernului condus de președintele venezuelean Nicolas Maduro, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

„Recunoaștem autoritățile alese potrivit Constituției venezuelene”, a declarat pentru AFP Jésus Ramirez, purtător de cuvânt al președintelui mexican.