ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 1.05/ 14:22 Zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile dintre protestatari și forțele de securitate. Statele Unite au avertizat Cuba să nu-l sprijine pe Maduro. 

Juan Guaidó, autoproclamat președinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, i-a chemat pe susținătorii lui la „cel mai mare protest”, miercuri, în încercarea de a-l înlătura pe Nicolás Maduro. La rândul său, Nicolas Maduro a declarat că protestele coordonate de liderul opoziției Juan Guaido și colegul său de partid Leopoldo Lopez, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse și a negat zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba, relatează CNN.
 
Venezuelenii sunt așteptați să iasă în stradă miercuri pentru ce Guaidó promite să fie „cel mai mare marș din istoria țării”, la o zi după ce el a cerut armatei să îl abandoneze pe Maduro, care conduce țara din 2013, scrie presa spaniolă.

Nivelul de trai al venezuelenilor a scăzut mai mult în primele luni ale acestui an, cu hiperinflație, pene de curent și de apă, lipsă de medicamente și mâncare. Milioane de persoane au părăsit țara în ultimii doi ani.

Socialistul Maduro îl numește pe Guaidó marionetă a SUA, care încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Președintele și-a chemat, de asemenea, susținătorii să iasă în stradă miercuri.

Leopoldo López, liderul opoziției din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marți din arest la domiciliu de forțele opoziției. Imediat după aceasta, Guaidó a chemat oamenii în stradă.

Autoproclamat președinte al Venezuelei din ianuarie, recunoscut de peste 50 de state, el i-a îndemnat pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operațiunii Libertate”.

Forțele de securitate venezuelene loiale guvernului Maduro au lansat bombe cu gaze lacrimogene în direcția protestatarilor. În confruntările de marți după-amiază au fost rănite sute de persoane și un bărbat a decedat.

Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid a făcut apel la o tranziție pașnică, în timp ce președintele bolivian Evo Morales a condamnat „lovitura de stat” de la Caracas.

După eliberare, Leopoldo López s-a refugiat cu familia în sediul Ambasadei Spaniei de la Caracas.

Maduro a condamnat „tentativa de lovitură de stat” susținută de Columbia și Statele Unite.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat marți că Maduro era pregătit să părăsească Venezuela, pentru Cuba, însă Rusia l-a împiedicat. În același timp, Trump a acuzat autoritățile cubaneze că au trimis trupe în Venezuela și a amenințat insula cu un embargou complet.
 
Știrea inițială

Oficiali ai Statelor Unite ale Americii se pronunță în favoarea a ceea ce ei consideră libertate și democrație în Venezuela, luând apărarea liderului opoziției, Juan Guaido, în lupta sa pentru a se instala președinte în locul șefului statului venezuelean. De cealaltă parte, oficiali ai Federației Ruse îl încurajează pe președintele ales, Nicolas Maduro, să rămână ferm pe poziție, considerând că protestele opoziției și dezertarea unor capi ai Armatei nu au șanse reale de a schimba conducerea politică a Venezuelei.
 
Consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Bolton, a cerut marți armatei venezuelene să apere "instituțiile legitime împotriva uzurpării democrației", într-un mesaj on-line de susținere față de liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA și de alte state occidentale drept președinte interimar al Venezuelei și care încearcă să-l înlăture de la președinție pe Nicolas Maduro cu sprijinul unor militari care au trecut de partea sa, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a scris pe o rețea de socializare că SUA "sprijină total poporul venezuelean în câștigarea libertății și democrației", manifestându-și de fapt preferința pentru Guaido, liderul opoziției, ca președinte dezirabil în locul lui Maduro, președintele ales.

În schimb, Ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare fideli președintelui Nicolas Maduro. 

"Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalație militară nu a fost preluată (de opoziție)", a declarat pentru agenția Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.

"Amestecul din exterior în afacerile interne ale Venezuelei este inacceptabil, iar țările străine ar trebui să acționeze strict în conformitate cu mecanismele Organizației Națiunilor Unite (...) Orice încercări de a acționa în vederea eludării mecanismelor internaționale existente constituie un amestec direct în afacerile interne ale unui stat suveran (...) Poziția Rusiei rămâne neschimbată: suntem de partea soluționării diferendumurilor existente printr-un dialog intern, în conformitate cu constituția venezueleană și nu prin puciuri sau lovituri de stat", a declarat pentru Interfax șeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Federației Ruse, Konstantin Kosaciov. 

Oficialul rus este de părere că "este de înțeles faptul că liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, prezintă situația sub forma unor proteste generalizate, revolta armatei, faza finală a ceea ce se numește Operațiunea Libertate, și așa mai departe. El nu are altă posibilitate decât să aștepte ca majoritatea venezuelenilor să creadă această poveste și să se alăture sau, dimpotrivă, să păstreze tăcerea."

Anterior, într-un mesaj transmis prin rețelele de socializare dintr-o bază aeriană din apropiere de capitala Caracas, liderul opoziției, Juan Guaido, anunța că a lansat "Operațiunea Libertate" pentru "a pune capăt definitiv uzurpării" președinției, la care dorește să acceadă. "Vom readuce libertatea și democrația în Venezuela", mai spunea Guaido în mesajul în care solicita susținere din partea armatei, în limite constituționale și pentru o luptă non-violentă. 

Alături de acesta se află Leopoldo Lopez, lider al partidului Voința Populară (VP), care susține că ar fi fost "eliberat" din arest la domiciliu de către militarii pro-Guaido.

În schimb, guvernul lui Nicolas Maduro a denunțat ceea ce numește a fi o tentativă de lovitură de stat în desfășurare, pe care a promis că o va dejuca.

În cel mai recent mesaj al său pe o rețea de socializare, președintele ales Nicolas Maduro scria că a stat de vorbă cu comandanții armatei venezuelene, care l-au asigurat de "loialitatea lor totală". "Să avem nervi de oțel! (...) Fac apel la mobilizare generală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!", afirma președintele Venezuelei în același mesaj.