ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedezii care își doreau reducerea zilei de lucru la șase ore au primit o veste tristă: costurile sunt mai mari decât beneficiile, așa că proiectul pilot nu va fi extins, informează independent.co.uk, citat de juridice.ro.

Acesta este rezultatul preliminar al unui experiment desfășurat pe parcursul a doi ani în orașul Göteborg.

Pentru reducerea programului de lucru de la opt ore la șase ore la azilul de bătrâni Svartedalen, care avea 68 de angajați, primaria a fost nevoită să mai angajeze încă 17 persoane. Acest lucru a crescut costurile cu 12 milioane de coroane (2,2 milioane dolari).

Experimentul a arătat că angajații s-au simțit mai sănătoși, ceea ce a redus absențele de la serviciu din motive medicale, iar îngrijirea acordată pacienților s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, primăria a anunțat că nu va continua proiectul.

„Este asociat cu costuri mai mari, în mod sigur. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizată a programului de lucru, într-un orizont de timp rezonabil”, a spus Daniel Bernmar, politician de stânga și responsabil al serviciului de îngrijire a bătrânilor din cadrul Primăriei Göteborg.

Experimentul din Göteborg este cel mai recent dintr-o serie de programe de muncă mai scurte puse în practică în Suedia, țara care se mândrește cu politica socială generoasă.
Proiectul a fost urmărit cu interes, inclusiv la nivel internațional.

Datele arată că în ultimul secol numărul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scăzut, dar nu există planuri pentru introducerea programului de șase ore la nivel național.

Daniel Bernmar a precizat însă că ar dori să vada mai multe studii care să analizeze dacă un astfel de program ar putea aduce beneficii pe termen lung în societate, în ansamblul ei.
 
În timp ce sectorul public ideea va fi, cel puțin pentru moment, abandonată, firmele private ar putea rămâne încă deschise pentru acest proiect. 
Filimundus, un dezvoltator de aplicații tehnologice cu sediul în Stockholm, a introdus anul trecut ziua de lucru de șase ore.
 
„Ziua de lucru de opt ore nu este eficientă, așa cum s-ar putea crede”, susține directorul executiv al companiei Linus Feldt. „Să rămâi concentrat asupra unei sarcini de lucru specifice, timp de opt ore, este o mare provocare. Pentru a putea face față, oamenii amestecă perioada de lucru cu pauzele, făcând astfel ziua de lucru mai suportabilă. În același timp, le e mai greu să-și gestioneze viața privată în afara serviciului.”