ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin, președintele Rusiei, a cerut miercuri Consiliului Federației să examineze problema utilizării forțelor armate ruse în Siria, camera superioară a parlamentului federal rus aprobând deja solicitarea șefului statului rus, transmit agențiile de presă TASS și RIA Novosti, citate de Agerpres.

Conform preşedintelui Consiliului Federaţiei,Valentina Matvienko ,dezbaterile au avut loc cu ușile închise. 

De asemenea, şeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a anunțat că senatorii au votat propunerea președintelui Putin în unanimitate.

Reprezentantul de la Kremlin  mai precizat că acest vot este legat de Siria, subliniind că liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin ajutor militar.

De asemenea, Serghei Ivanov a dat asigurări că forțele militare ruse vor fi implicate doar în operațiuni aeriene, excluzând utilizarea lor în operațiuni terestre iar Moscova va acționa  doar conform 'normelor de drept internațional'.

Solicitarea lui Vladimir Putin intervine în contextul în care Rusia este într-o ofensivă diplomatică și militară în dosarul sirian.

RIA Novosti amintește că ultima dată când Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federației cu o astfel de solicitare a fost în martie 2014, când a cerut autorizarea utilizării armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, regiune anexată ulterior la teritoriul Rusiei.

Deciziile privind problema utilizării forțelor armatei ruse în afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federației în conformitate cu prevederile Constituției ruse. Consiliul Federației examinează o astfel de problemă numai la cererea președintelui țării.