ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viața sa, a declarat duminică presei vicepremierul Robert Kalinak, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu mai există pericol imediat pentru viața sa, dar starea sa rămâne gravă și necesită îngrijiri intensive”, a declarat Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico.

El a precizat însă că deocamdată premierul nu va fi transferat de la spitalul din Banska Bystrica.

Prim-ministrul este spitalizat de miercuri, când un bărbat a deschis focul asupra sa, împușcându-l cu mai multe gloanțe, în special în abdomen. El a suferit o operație de cinci ore miercuri și o alta, mai scurtă, vineri, ambele în spitalul de la Banska Bystrica, în centrul Slovaciei.

„Putem considera că starea sa este stabilă și că pronosticul său este pozitiv”, a declarat Kalinak în fața spitalului. „Ne simțim cu toții puțin mai destinși acum”, a adăugat el.

Atacatorul, poetul cu vederi progresiste Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci gloanțe spre Fico, lovindu-l cu patru dintre ele.

El a fost prezentat sâmbătă în fața unui tribunal penal din Pezinok, la nord-est din Bratislava, care a dispus menținerea sa în detenție provizorie.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, ocupă acest post după ce partidul său Smer-SD a câștigat alegerile legislative în toamna anului trecut.

El se află la al patrulea mandat ca prim-ministru după ce a făcut campanie cu propuneri de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina, exprimându-și intenția de a opri ajutorul militar pentru Kiev, intenție pe care a pus-o în aplicare.

De asemenea, în ianuarie 2024, el a anunțat o anchetă amplă cu privire la vaccinul ARNm, decesele în exces, acordul UE-Pfizer și puterea Big Pharma de a controla guvernele alese democratic.