ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a numit o inițiativă cetățenească privind recunoașterea secuilor ca un grup etnic independent de națiunea ungară ca fiind „dăunător și periculos", relatează agenția MTI.

„Secuii sunt ungari și, prin logica acestei inițiative, maghiarii ar putea să fie divizați în alte grupuri etnice. Inițiativa a fost depusă fie cu bune intenții și bazată pe incompetență totală, fie motivată de ceva mai rău", a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei consideră că politicienii români „au dorit de mult să declare că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri", iar inițiativa actuală „este împotriva realității istorice și împotriva intereselor Ungariei".

Comitetul Electoral Național al Ungariei (NVB) a aprobat inițiativa cetățenească la 25 iulie. Petiționarul are la dispoziție 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susținere, care vor fi verificate de Biroul Electoral Național (NVI).

Dacă semnăturile vor fi aprobate, comitetul urmează să solicite o opinie Academiei Ungare de Științe, iar ulterior să supună inițiativa unui vot în Parlament.