Franța l-a convocat luni pe ambasadorul Italiei la Paris pentru a protesta față de comentariile vicepremierului italian, Luigi Di Maio, care a acuzat Parisul că nu face decât să colonizeze Africa și să determine oamenii să migreze de pe continent.


Vicepremierul italian Luigi Di Maio a făcut o serie de declarații incendiare, cerând ca Uniunea Europeană să adopte „sancțiuni” împotriva țărilor care, începând cu Franța, "sărăcesc Africa” și care, în opinia sa, sunt la originea dramei migranților din Mediterana, relatează AFP și Agerpres. „UE ar trebui să sancționeze Franța și toate țările care, ca Franța, sărăcesc Africa și fac ca aceste persoane (migranții – n.r.) să plece, deoarece locul africanilor este în Africa, nu pe fundul Mediteranei”, a declarat duminică Luigi Di Maio în timpul unei vizite în regiunea Abruzzo din centrul Italiei.

„Dacă astăzi există oameni care pleacă, acest lucru se întâmplă deoarece unele țări europene, cu Franța în frunte, nu au încetat niciodată să colonizeze țări africane”, a insistat Di Maio, liderul politic al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) care guvernează împreună cu Liga (extrema-dreaptă).

Potrivit lui Di Maio, care este de asemenea ministrul Dezvoltării Economice, "există zeci de țări africane unde Franța imprimă o monedă, francul coloniilor, și cu această monedă ea finanțează datoria publică franceză”.

"Dacă Franța nu avea colonii africane, deoarece trebuie să le numim astfel, ea ar fi a 15-a putere economică a lumii, în timp ce acum este printre primele prin ceea ce este pe cale să facă în Africa”, a mai spus el.

Ministrul a anunțat "o inițiativă parlamentară a M5S în următoarele săptămâni” care implică în special guvernul și instituțiile europene și care vizează "sancționarea tuturor țărilor care nu decolonizează Africa”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews