ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acesta este răspunsul nostru la violență, a spus preotul Salar Kajo, preotul paroh caldeean din satul creștin Tellesqof, din Câmpia Ninive (Irak), care a vorbit despre slujba de botez care a avut loc pe 6 ianuarie, în Biserica caldeeană „Sf. Gheorghe”, care n-a scăpat de distrugerile și profanările jihadiștilor Statului Islamic.


Milițiile islamiste au atacat satul în vara anului 2014, în timpul invaziei satelor creștine din regiune. Furia iconoclastică a jihadiștilor s-a revărsat asupra altarelor și statuilor Fecioarei Maria, care au fost decapitate și incendiate. Iată însă că la începtul anului 2018, violențele, actele de barbarie, moartea și distrugerile rămân doar o amintire pentru localnici. La 8 decembrie, preoții s-au întors să sărbătorească Sfânta Liturghie la altarul sfărâmat  de islamiști, dar readus la viață, încet- încet, prin efortul a numeroși binefăcători

„Am botezat treisprezece copii, 8 băieți și 5 fete și a fost primul astfel de ritual de când satul a fost ocupat de milițiile ISIS”, a spus preotul paroh, care nu și-a pierdut nicio clipă credința că Biserica sa va redeveni loc de închinare și rugăciune și pentru slujbele religioase.

„Orașul se întoarce spre speranță și este plin de viață. Acești copii care s-au născut acum dovedesc asta. Reconstrucția continuă datorită implicării credincioșilor, Bisericilor și multor binefăcători. În omilia mea din ziua Botezului Domnului am vrut să subliniez tocmai acest lucru: că venirea pe lume a acestor copii reprezintă un semn adevărat de reînnoire pentru noi toți”.
 
„Pentru noi, viața este și credință, și cruce și suferință, dar acum și foarte multă speranță.Rugați-vă pentru noi pe măsură ce continuăm să reconstruim ceea ce a distrus violența oarbă a Statului Islamic. Ei doreau să ne distrugă credința, acesta este răspunsul nostru”, a spus preotul Salar Kajo, citat de agenția de presă Sir.

Jihadiștii care începând cu 2014 au ocupat părți importante din Irak au forțat peste 100.000 de creștini să își părăsească locuințele și au ocupat bisericile, au îndepărtat crucile și au distrus sute de manuscrise creștine.

Regiunea Ninive avea, până în 2014, cea mai mare populație de creștini din Irak.