Acesta este răspunsul nostru la violență, a spus preotul Salar Kajo, preotul paroh caldeean din satul creștin Tellesqof, din Câmpia Ninive (Irak), care a vorbit despre slujba de botez care a avut loc pe 6 ianuarie, în Biserica caldeeană „Sf. Gheorghe”, care n-a scăpat de distrugerile și profanările jihadiștilor Statului Islamic.


Milițiile islamiste au atacat satul în vara anului 2014, în timpul invaziei satelor creștine din regiune. Furia iconoclastică a jihadiștilor s-a revărsat asupra altarelor și statuilor Fecioarei Maria, care au fost decapitate și incendiate. Iată însă că la începtul anului 2018, violențele, actele de barbarie, moartea și distrugerile rămân doar o amintire pentru localnici. La 8 decembrie, preoții s-au întors să sărbătorească Sfânta Liturghie la altarul sfărâmat  de islamiști, dar readus la viață, încet- încet, prin efortul a numeroși binefăcători

„Am botezat treisprezece copii, 8 băieți și 5 fete și a fost primul astfel de ritual de când satul a fost ocupat de milițiile ISIS”, a spus preotul paroh, care nu și-a pierdut nicio clipă credința că Biserica sa va redeveni loc de închinare și rugăciune și pentru slujbele religioase.

„Orașul se întoarce spre speranță și este plin de viață. Acești copii care s-au născut acum dovedesc asta. Reconstrucția continuă datorită implicării credincioșilor, Bisericilor și multor binefăcători. În omilia mea din ziua Botezului Domnului am vrut să subliniez tocmai acest lucru: că venirea pe lume a acestor copii reprezintă un semn adevărat de reînnoire pentru noi toți”.
 
„Pentru noi, viața este și credință, și cruce și suferință, dar acum și foarte multă speranță.Rugați-vă pentru noi pe măsură ce continuăm să reconstruim ceea ce a distrus violența oarbă a Statului Islamic. Ei doreau să ne distrugă credința, acesta este răspunsul nostru”, a spus preotul Salar Kajo, citat de agenția de presă Sir.

Jihadiștii care începând cu 2014 au ocupat părți importante din Irak au forțat peste 100.000 de creștini să își părăsească locuințele și au ocupat bisericile, au îndepărtat crucile și au distrus sute de manuscrise creștine.

Regiunea Ninive avea, până în 2014, cea mai mare populație de creștini din Irak. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews