ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Orban și coaliția sa Fidesz - KDNP au câștigat alegerile parlamentare în Ungaria cu un scor zdrobitor, informează presa de la Budapesta. 

Partidul lui Orban a obținut 134 de mandate din cele 199 posibile, cu un procentaj de 48,89%. Pe locul secund, la mare distanță, s-a clasat Jobbik, cu 25 de mandate, reprezentând 19,33%. Partidul Socialist a obținut doar 12,25% dintre sufragii, respectiv 20 de mandate. Partidul Liberal Verde a obținut 8 mandate, în timp ce Coaliția Democratică are 9 mandate. Partidul „Împreună” a obținut un mandat, la fel ca și partidul minorității germane din Ungaria. 

În urma rezultatelor, liderul Jobbik și omologul său din Partidul Socialist și-au prezentat demisiile. Prezența la vot a fost cea mai mare din 2002 încoace, aproape 69%.

„Am învins. Am trecut peste o mare bătălie.Victoria noastră este decisivă, am creat posibilitatea de a proteja Ungaria. Prezența mare la urne nu a lăsat urme de îndoială. Astăzi, Ungaria a reușit o mare victorie. Aș vrea să le mulțumesc celor care s-au rugat pentru mine: Soli Deo Grația(Glorie numai lui Dumnezeu)!”, a exclamat Orban, după afișarea rezultatelor.
 
Premierul Germaniei, Angela Merkel, la fel ca și ministrul său de interne, Horst Seehofer, l-au felicitat pe Orban pentru victorie. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a folosit rețeaua Twitter pentru a-l saluta pe liderul Ungariei: „Îl felicit pe Victor Orban pentru realegerea sa! Ungaria este un vecin important și un partener de afaceri pentru Austria. Privesc înainte spre cooperarea dintre noi”.

Un mesaj de felicitare a trimis și președintele Serbiei, Alexandar Vucici, la fel ca și liderul israelian Benjamin Netanyahu, dar și premierul ceh, Andrej Babiș.

Ministrul de Externe Luxemburghez, Jean Asselborn a cerut Uniunii Europene să ia măsuri clare pentru elimina elementele „dăunătoare” pentru valorile Uniunii Europene. 

Socialistul olandez Guy Verhofstadt a fost cel mai vehement critic al lui Orban, acuzându-l pe liderul maghiar de anti-semitism din cauza campaniei sale împotriva lui Soroș: „O campanie în care evreii bogați au fost acuzați de toate problemele din lume a funcționat încă o dată, conducând la cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa. Este cu atât mai îngrijorător faptul că discursul urii practicat de Orbán este acceptat și, în consecință, legitimat de familia sa politică, PPE. Ungaria și Europa merită mai mult”.