ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jihadiștii grupării Statului Islamic pierd teritorii după teritorii, pe care le stăpâneau în Siria începând cu 2014. Confirmarea a venit zilele trecute de la emisarul special al SUA pentru Siria, iar acum cel care anunță victoria trupelor guvernului de la Damasc este președintele rus Vladimir Putin.

Trupele guvernamentale siriene controlează în prezent peste 98% din teritoriul Siriei, a declarat marți Putin, în timpul unei întrevederi cu omologul său ceh Milos Zeman la Soci, relatează EFE și TASS, conform Agerpres.

„Mai mult din 98% din teritoriu este deja sub controlul trupelor guvernamentale din Siria. Mai există încă focare de rezistență, dar acestea dispar rapid în urma atacurilor forțelor noastre aeriene și ale aliaților sirieni”, a spus Putin.

În 2015, Rusia și-a trimis avioanele pentru a sprijini lupta Damascului împotriva forțelor islamiste extremiste care, din 2011, încearcă să dărâme guvernul președintelui Assad. Intervenția Rusiei, aliată a Damascului, a împiedicat prăbușirea statului sirian și a deschis calea unui dialog politic cu grupările de opoziție care văd un viitor pentru Siria ce nu se bazează pe ideologia extremistă.

Operațiunea comună militară ruso-siriană s-a desfășurat în paralel cu eforturile diplomatice de a stabili o încetare a focului în multe regiuni ale Siriei și de a facilita negocieri directe între guvern și opoziția moderată. Turcia și Iranul au avut un rol-cheie în negocierea așa-numitelor „zone de dez-escaladare”, fiind implicate activ în continuarea tranziției politice în Siria

Cu o zi în urmă, la întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Bashar al-Assad, Putin afirmase că operațiunea militară a Rusiei în Siria este practic încheiată. 

Liderul rus a abordat marți conflictul sirian în cadrul unor convorbiri telefonice preconizate cu președintele SUA, Donald Trump, și regele Salman al Arabiei Saudite.

Miercuri, la Soci, va avea loc un summit trilateral în problema siriană cu participarea președinților Rusiei, Vladimir Putin, Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Iranului, Hasan Rohani.