ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:24 Premierul Viktor Orban a anunțat duminică o serie de stimulente fiscale și de creditare pentru familii, ca parte a eforturilor guvernului de la Budapesta de a stimula natalitatea, informează Reuters.


Printre măsuri se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenționate pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru cumpărarea de locuințe vechi; subvenții pentru achiziționarea de automobile; anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel puțin patru copii. Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinți (circa 31.000 de euro); o treime din datorie se va șterge la nașterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui de-al treilea copil. 

„Acesta este răspunsul pentru unguri, nu pentru imigrație”, a spus Orban în discursul său anual privind starea națiunii. El a arătat că „în Europa se nasc din ce în ce mai puțini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigrația. Pentru fiecare copil în minus, trebuie să vină altul, iar atunci cifrele vor fi în regulă.” ”Numai că noi nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii unguri”, a explicat premierul.

Știrea inițială

Premierul ungar, Viktor Orban, va susține duminică al zecelea discurs al său despre starea națiunii, în contextul în care partidele de opoziție se vor aduna, tot astăzi, pentru a organiza un nou protest față de regimul său.

Potrivit BBC, se așteaptă ca  Orban să anunțe măsurile pe care guvernul le va lua pentru a inversa declinul numărului populației, printre care se numără o serie de relaxări fiscale și acordarea de împrumuturi cu dobândă redusă cuplurilor de tineri căsătoriți care promit să aibă cel puțin doi copii.

În cadrul discursului despre starea națiunii, premierul Viktor Orbán va prezenta „Planul de Acțiune pentru Protecția Familiei”, care are un precedent și care, dacă este posibil, va continua, a declarat un oficial din guvernul maghiar.  Gergely Gulyás și-a exprimat speranța că măsurile pe care le are în vedere Cabinetul ungar vor crește dorința oamenilor oamenilor de a avea copii și vor duce la o îmbunătățire a situației demografice.
 
Presa maghiară notează că una dintre cele mai de succes politici derulate de Guvernul de la Budapesta se referă la familie, care a primit o atenție deosebită începând din 2010. În ultimii șapte ani au fost dublate alocările financiare către acest domeniu, ajungându-se la două mii de miliarde de forinți anual, adică 4,9 % din PIB. În comparație, acest procent este în medie aproape jumătate – 2.55 % – în restul țărilor Uniunii Europene.

Statul maghiar ajută familiile să împace obligațiile față de muncă și față de familii prin diverse programe, printre susținerea maternității, concedii de creștere copil plătite, deduceri fiscale pentru familii, alocații pentru cumpărarea de locuințe, alocații pentru tinerele cupluri care doresc să se căsătorească, bonuri de vacanță, tabere pentru copii și altele.