ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat postului public Kossuth Radio, citat de Agerpres,  premierul ungar a atribuit ceea ce el a numit drept „atacuri organizate împotriva Ungariei” neînțelegerilor cu privire la imigrație și a afirmat că în Europa există o comunitate de interese transpartinice care vizează aducerea a sute de mii de imigranți anual pe continent, artizanul și cofinanțatorul acestui concept fiind miliardarul american de origine maghiară George Soros.
 
Orban a făcut o paralelă între rezoluția PE și un raport din 2013 critic la adresa guvernului ungar realizat de europarlamentarul Rui Tavares, care, a menționat premierul ungar, a „eșuat lamentabil”, explicând că de data aceasta PE a decis să elaboreze un „raport Soros”, care nu se știe dacă este „de râs sau de plâns”.

El a evocat în acest sens un pasaj din document referitor la niște divergențe între poliția ungară și un grup de migranți la granița de sud a Ungariei, în septembrie 2015, pasaj în care se afirmă că un cetățean sirian implicat în respectivul incident „a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru simplul motiv că a folosit un megafon pentru a calma tensiunile și că a aruncat cu trei obiecte în poliția de frontieră”. În realitate, a spus premierul ungar, sirianul în cauză a forțat zidul de la graniță, a folosit megafonul pentru a încerca să instige mulțimea și i-a atacat pe polițiștii de frontieră.

Rugat să comenteze remarcile lui Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din PE — din care face parte și formațiunea Fidesz a lui Orban—, care a declarat că „mingea este în terenul” premierului ungar și că dacă acesta ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor PE va dovedi că este un „jucător de echipă”, iar în caz contrar „vor fi consecințe” pentru Ungaria, Viktor Orban a replicat că „în China nu s-ar fi spus niciodată” astfel de lucruri, ceea ce demonstrează cât de „distorsionată” a ajuns să fie politica europeană.

Șeful guvernului de la Budapesta s-a plâns cu același prilej că statele membre ale Uniunii Europene „nu sunt respectate” de instituțiile europene și cei de la Bruxelles, indiferent de afilierea politică, le spun statelor membre cum să se comporte. Or, „esența Europei nu este la Bruxelles, ci în statele membre. Europa nu este Bruxelles, este Varșovia, Budapesta, Paris, Berlin, Roma”, a subliniat Orban.

El a pus accentul pe importanța susținerii intereselor naționale ale Ungariei, întrucât ungurii „vor să fie cei care decid împreună cu cine să trăiască”, iar atacurile împotriva țării nu vor împiedica guvernul să-și urmărească obiectivele. Ungaria va continua să „meargă pe propriul drum” și nu va ceda Bruxellesului dreptul de a-și stabili politica fiscală sau prețurile la energie, a insistat premierul ungar.