ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii ungar și polonez, Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski, au dezvelit vineri, la Budapesta, un monument dedicat victimelor tragediei aviatice din 2010, de la Smolensk, în  care și-au pierdut viața fostul președintele polonez Lech Kaczynski și alte zeci de persoane de la vârful statului polonez. Cu acest prilej, premierul ungar a vorbit despre prietenia dintre cele două țări care doresc păstrarea Europei Centrale „cu valori naționale și creștine”, scrie  Washington Post.


„Credem că polonezii și ungurii au o cale comună, o luptă comună și un scop comun: să construiască și să apere patriile noastre așa cum vor ei să fie... Creștine și cu valori naționale”, a spus premierul ungar, avându-l alături pe liderul Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ în Polonia), Jaroslaw Kaczynski (fratele geamăn al președintelui defunct, Lech Kaczynski), și pe premierul Mateusz Morawiecki.

Zsolt Németh, șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului maghiar, la a cărui inițiativă a fost construit monumentul, a declarat că „Memento pentru Smolensk”, reprezintă o expresie a solidarității cu națiunea poloneză. „Cea mai mare tragedie din viața națiunii poloneze de după căderea comunismului a fost dezastrul de la Smolensk. De aceea,  am considerat important să ne exprimăm solidaritatea cu polonezii și cu victimele", a adăugat el.


 „Faptul că frații noștri unguri nu doar că încearcă să înțeleagă catastrofa de la Smolensk, ci o și comemorează construind un 'pod' către viitor merită cea mai mare gratitudine a noastră„, a spus la rândul său, Morawiecki, în timpul ceremoniei, citat de agenția PAP. 


„Calea comună a Poloniei cu Ungaria va duce națiunile lor către libertate”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski, care le-a cerut totodată ungurilor să-l susțină pe Viktor Orban la alegerile legislative de duminică. „Poimâine veți lua o decizie despre libertate. Demnitatea și libertatea națiunilor sunt strâns legate de numele lui Viktor Orban nu doar pentru unguri, ci și pentru polonezi”.