ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul  Viktor Orban nu cedează în fața presiunilor UE privind imigranții. Șeful guvernului de la Budapesta a amenințat că va închide organizațiile neguvernamentale care apără drepturile refugiaților și ale solicitanților de azil, relatează dpa preluată de Agerpres.
 
„Dacă nu vor să își oprească activitățile periculoase, pur și simplu le vom expulza de pe teritoriul țării, indiferent cât de puternice sau bogate ar fi”, a spus Orban în discursul despre starea națiunii.

Parlamentul ungar urmează să înceapă marți să dezbată proiecte de lege care ar impune noi sarcini ONG-urilor ce lucrează cu refugiații, existând chiar riscul ca acestea să fie închise.

Totuși, pentru a trece proiectele de lege, guvernul Orban are nevoie de o majoritate de două treimi pe care în prezent nu o deține în parlament.

Conform proiectelor de lege, care au fost publicate recent pe site-ul parlamentului, respectivele ONG-uri vor plăti o taxă de 25% pentru toate finanțările externe, iar angajații lor ar putea primi interdicția de a mai intra în centrele de refugiați din apropierea granițelor țării.

Organizațiile vizate vor trebui de asemenea să se înregistreze la Ministerul de Interne, care ar putea acorda amenzi sau le-ar putea refuza ONG-urilor posibilitatea de a activa legal în Ungaria.

Orban s-a remarcat ca lider al unei poziții anti-imigrație în interiorul Uniunii Europene în timpul crizei migrației din 2015-2016, când un val masiv de refugiați și imigranți a trecut prin Balcani și Ungaria.

Între timp, Ungaria a adoptat legi restrictive împotriva refugiaților și imigranților și a refuzat să accepte cotele obligatorii ale UE pentru persoanele care ar primi azil, chiar cu prețul unei acțiuni în justiție din partea Bruxellesului.