Dreptul unei țări de a dezbate chestiunea reintroducerii pedeapsei cu moartea, invocat de premierul ungar Viktor Orban, a provocat reacţii aprinse în Parlamentul European.

Acest subiect controversat a fost ridicat de premierul ungar Viktor Orban, care a apărat marţi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în numele libertăţii de expresie, dreptul ţării sale de a discuta pe marginea pedepsei cu moartea.

'Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu', a spus Orban, adăugând că problema pedepsei capitale nu ar trebui să fie un 'tabu'.

Orban a provocat un val de reacţii în Europa, luna trecută, după ce a spus că pedeapsa cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria după ieşirea din comunism, ar trebui readusă pe 'ordinea de zi'.

Comisia Europeană i-a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este 'o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE' şi pentru a rămâne în blocul comunitar. Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a subliniat de altfel marţi, în prezenţa lui Orban, că 'reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului' fondator al UE, respectiv la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, 'nu vom ezita nicio secundă' să declanşăm această procedură, a avertizat el.

'Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om şi nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate', a replicat Orban. 'Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi', a avertizat șeful guvernului de la Budapesta.

Cu excepţia conservatorilor din grupul majoritar PPE (al cărui membru este formaţiunea lui Orban, FIDESZ), aleşii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs.

'Vă antrenaţi ţara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste şi democratice europene', a spus fostul şef al diplomaţiei belgiene şi fost comisar european, Louis Michel.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews