ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dreptul unei țări de a dezbate chestiunea reintroducerii pedeapsei cu moartea, invocat de premierul ungar Viktor Orban, a provocat reacţii aprinse în Parlamentul European.

Acest subiect controversat a fost ridicat de premierul ungar Viktor Orban, care a apărat marţi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în numele libertăţii de expresie, dreptul ţării sale de a discuta pe marginea pedepsei cu moartea.

'Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu', a spus Orban, adăugând că problema pedepsei capitale nu ar trebui să fie un 'tabu'.

Orban a provocat un val de reacţii în Europa, luna trecută, după ce a spus că pedeapsa cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria după ieşirea din comunism, ar trebui readusă pe 'ordinea de zi'.

Comisia Europeană i-a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este 'o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE' şi pentru a rămâne în blocul comunitar. Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a subliniat de altfel marţi, în prezenţa lui Orban, că 'reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului' fondator al UE, respectiv la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, 'nu vom ezita nicio secundă' să declanşăm această procedură, a avertizat el.

'Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om şi nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate', a replicat Orban. 'Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi', a avertizat șeful guvernului de la Budapesta.

Cu excepţia conservatorilor din grupul majoritar PPE (al cărui membru este formaţiunea lui Orban, FIDESZ), aleşii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs.

'Vă antrenaţi ţara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste şi democratice europene', a spus fostul şef al diplomaţiei belgiene şi fost comisar european, Louis Michel.