ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viktor Orbán l-a numit pe George Soros „oligarhul numărul unu din lume”, acuzând-l pe finanțatorul american că „a influențat politica europeană prin rețeaua sa care acționează în stil mafiot”.

Într-un interviu pentru un post de radio ungar, Orban a spus că rețeaua lui Soros se află în spatele deciziilor Parlamentului European pentru a cenzura Ungaria și Polonia. Șeful guvernului ungar a dezvăluit că partidul guvernamental din Ungaria, Fidesz, a fost „la un centimetru” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE), relatează site-ul HungaryToday.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție care menționează că situația din Polonia și din Ungaria s-a deteriorat de la declanșarea procedurilor în baza Articolului 7, cerând înființarea unui mecanism permanent al UE privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale.  Potrivit rezoluției votate joi, discuțiile UE cu Polonia și Ungaria nu au determinat încă aceste țări să se realinieze valorilor pe care se întemeiază Uniunea, ba chiar situația statului de drept în aceste state s-a deteriorat. 

Prin acest vot, PE practic pune presiune pe Consiliul European și Comisia Europeană să adopte măsuri suplimentare, prin care cele două state ar putea fi sancționate.

„Rezultatul votului de la Strasbourg nu a fost surprinzător, întrucât majoritatea celor care au votat împotriva Ungariei erau din aripa pro-migrație a PE”, a explicat Viktor Orban. El a adăugat că „rețeaua Soros” a grupurilor aliate finanțatorului american a fost „foarte activă în PE și în politica europeană”.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene (TUE) prevede organizarea unor audieri, în care autoritățile naționale sunt așteptate să ofere soluții pentru revenirea la respectarea valorilor europene, Consiliul putând să le facă recomandări și să urmărească îndeplinirea lor.