ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban a înaintat luni în parlament un proiect de amendament constituțional care interzice relocarea colectivă de migranți în Ungaria și prevede că orice instalare se va face doar pe bază individuală și cu respectarea legislației ungare, transmite Agerpres.

Intenția de amendare a Constituției vine după ce referendumul din 2 octombrie, convocat de guvern împotriva cotelor de refugiați stabilite de Uniunea Europeană, a fost invalidat din cauza prezenței insuficiente la vot.

Conform site-ului parlamentului de la Budapesta, proiectul condiționează instalarea cetățenilor străini în Ungaria de respectarea legilor în vigoare cu privire la obținerea dreptului de rezidență.

Totodată, în legea fundamentală va fi înscrisă interdicția instalării unei „populații străine” pe teritoriul Ungariei.

Un cetățean al unui stat din afara Spațiului Economic European se poate instala în Ungaria numai după parcurgerea procedurilor prevăzute de legile aprobate de parlamentul ungar și doar pe baza unei cereri individuale evaluate de autorități, conform aceluiași document.

Amendamentul în cinci puncte aduce modificări „crezului național”- din Constituție, precizând că 'este datoria fundamentală a statului să protejeze identitatea constituțională a Ungariei'.

În expunerea de motive atașată, se face referire la criza migranților în Europa, arătându-se că 1,5 milioane de persoane au intrat ilegal pe continent începând din 2015.

„Valul de migrație în masă fără precedent” constituie o provocare „insurmontabilă” pentru Europa, iar imigrația necontrolată crește amenințarea teroristă, explică guvernul de la Budapesta, inițiatorul proiectului.

Documentul mai amintește că Uniunea Europeană a încercat să distribuie migranți între statele membre printr-un mecanism de cote obligatorii.

„Trebuie să spunem clar că, fără aprobarea parlamentului ungar, Bruxellesul nu poate reloca migranți în Ungaria. Și trebuie să spunem clar că interzicem relocarea obligatorie de migranți”, a subliniat Viktor Orban la două zile după referendum, pe care, în pofida eșecului înregistrat prin prezența la urne de doar 40%, l-a revendicat drept o „mare victorie” pentru tabăra sa.

Potrivit calendarului indicat tot atunci de liderul grupului parlamentar al Fidesz, Lajos Kosa, executivul urma să prezinte proiectul de amendament până la data de 10 octombrie, pentru ca pe 17 octombrie să aibă loc dezbaterea propunerii, iar pe 8 noiembrie supunerea sa la vot, pentru adoptare fiind necesare voturile a două treimi dintre deputați.