ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezent la Forumul Diplomatic de la Antalya, premierul ungar Viktor Orban a susținut că nu privește războiul din Ucraina „prin ochelarii Kievului sau prin cei ai lui Putin”, ci din perspectiva ungară. „Trebuie să reprezint interesele țării și ale națiunii mele … când ceva este bun pentru unguri, voi susține, iar când ceva este rău, mă voi opune”, a spus Orban, citat de MTI, potrivit cotidianul.ro.  

Liderul de la Budapesta s-a referit la comunitatea de etnici maghiari din Transcarpatia, care locuiește acolo de aproape o mie de ani și care acum este recrutată în armata ucraineană.

„Maghiarii mor în războiul din Ucraina”, a spus Orban, adăugând că aceștia aparțin națiunii maghiare. Pacea în Ucraina ar asigura securitatea pentru „vieților maghiarilor”, a argumentat el. „Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii”, a justificat Viktor Orban.

În opinia sa, ar exista o șansă serioasă pentru pace doar dacă fostul președinte american Donald Trump „va fi capabil să se întoarcă”. Orban s-a declarat convins că dacă acesta ar fi fost în funcție când a izbucnit războiul din Ucraina „nu ar fi existat niciun război acum”. Premierul ungar a confirmat că se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare, în Florida.

Întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană, Orban a răspuns: ”Bineînțeles, dacă ești ungur, ești european”. „Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic special în Uniunea Europeană”. Cu toate acestea, el a adăugat că este vorba despre modul în care comunitatea europeană dorește să își modeleze viitorul. În prezent, Europa se bazează pe o ideologie progresistă, liberală. Noțiunile de națiune și mândrie națională sunt privite cu suspiciune.

„Nici valorile familiei nu sunt respectate, pentru că familia nu mai există în Europa”, a remarcat oficialul ungar. Premierul a spus că diferența de opinie între liberali și conservatori este în creștere, dar a adăugat că actuala majoritate ar trebui să accepte că există poziții conflictuale.

Întrebat despre viitoarea președinție ungară a Consiliului UE din a doua jumătate a acestui an, Viktor Orban a afirmat că printre prioritățile sale se numără extinderea UE cu regiunea Balcanilor și competitivitatea Europei.