ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban a amenințat din nou, vineri, că guvernul său va bloca orice viitoare apropiere a Ucrainei de NATO dacă fostul stat sovietic nu respectă drepturile minorității maghiare, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

În interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth, premierul ungar a amintit că „Ucraina a semnat un contract în care asigură că dorește să se apropie de NATO. Acolo și-a asumat că nu va diminua drepturile minorităților care trăiesc pe teritoriul său”, a amintit Viktor Orban.

„Dar Ucraina nu și-a respectat angajamentul”, a continuat el, fără a da mai multe detalii, dar sugerând că nu va susține nicio apropiere a Ucrainei de NATO, întrucât nu poate „colabora cu o țară care nu respectă ceva ce și-a asumat anterior”.

În ultimii ani diplomația ungară s-a opus prin veto adoptării mai multor documente internaționale în legătură cu Ucraina, întrucât această țară a adoptat o serie de legi care îngrădesc folosirea limbilor minorităților etnice.
 
Zilele trecute, Guvernul de la Budapesta a blocat o declarație comună a NATO cu privire la Ucraina, după ce nu și-a convins aliații să includă o referire la minoritățile etnice care trăiesc în fostul stat sovietic.
 
Ungaria a criticat vehement Kievul în ultimii ani pentru ceea ce consideră că reprezintă limitarea drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a folosi limba maternă, în special în educație, după ce în 2017 Ucraina a adoptat o lege care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.
 
Și românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri  împotriva  Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Autoritățile române, în frunte cu președintele și foștii premieri, s-au făcut că nu aud apelurile românilor din Ucraina.