Ungaria devine prima țară care testează vaccinul rusesc, Sputnik V. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe Péter Szijjártó, informează Smartradio.

Un prim eșantion de vaccin rusesc va fi expediat la Budapesta „săptămâna viitoare”.
 
Autoritățile ungare vor supune acest vaccin – despre care nu se știe nimic – testelor de laborator, pentru a verifica siguranța acestuia. Péter Szijjártó a evocat posibilitatea de a fabrica acest vaccin în Ungaria. Documentația necesară a fost trimisă autorităților maghiare de către Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia.

Prin urmare, Ungaria a decis să mărească șansele de avea un vaccin rapid și să nu se bazeze doar pe strategia UE de vaccinare, care a încheiat deja precomenzi cu patru grupuri farmaceutice. inclusiv Pfizer/BioNTech, ci își propune să aibă șapte potențiali furnizori.

La nivel mondial, vaccinul Sputnik V a fost primit de Venezuela lui Nicolas Maduro, care a anunțat duminică cumpărarea a 10 milioane de doze pentru primul trimestru al anului viitor.

Vaccinul rusesc a fost dezvoltat de institutul de cercetare Gamaleïa cu sprijinul Fondului suveran rus (RDIF). Prin urmare, în „diplomația vaccinului”, Rusia înregistrează un prim succes în Europa, grație regimului lui Viktor Orban. Premierul ungar s-a arătat încrezător în timpul interviului său săptămânal. „Există încă o dezbatere cu privire la modul în care vaccinul va fi disponibil”, a spus el.
 
Rămâne de văzut dacă poate fi administrat doar într-un spital, va necesita autorizarea medicilor generaliști sau poate fi chiar disponibil în farmacii.” În Ungaria, la fel ca în majoritatea țărilor europene, personalul medical va fi avea prioritate. Vaccinarea nu va fi obligatorie, susține sursa citată.