ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei Viktor Orban a fost invitat la Casa Albă de președintele SUA, Donald Trump, într-o vizită de lucru programată pentru data de 13 mai, anunță site-ul politico.eu.

Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, care a precizat că invitația oficială a fost transmisă pe 1 mai.

Printre subiectele care vor fi abordate la întâlnirea celor doi lideri se numără securitatea energetică, cooperarea în domeniul apărării și securitatea regională, a precizat, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.
 
Ultima vizită a unui premier al Ungariei în Statele Unite a fost cea a premierului Ferenc Gyurcsany, din 2005.

În iulie 2016, Viktor Orban a fost primul lider al unei țări UE care și-a anunțat susținerea pentru candidatul, pe atunci, Donald Trump, în cursa pentru Casa Albă.
Dar relațiile dintre Ungaria și SUA nu au stat pe roze în mandatul lui Barack Obama. După revenirea la putere a lui Orban, din 2010, acesta a fost ținta unor critici dure din partea administrației Obama, inclusiv în timpul vizitei din iunie 2011 la Budapesta a secretarului de stat din acel moment, Hillary Clinton.



Vizita de lucru a lui Viktor Orban în capitala Statelor Unite ar putea fi un moment de cotitură în relațiile bilaterale dintre Washington și Budapesta, având în vedere că, recent, a fost semnat un acord bilateral de cooperare în domeniul militar, dar și anunțul preliminar al intenției Ungariei de a cumpăra rachete cu rază medie de acțiune din SUA.
Cu toate acestea, șeful diplomației de la Washington, Mike Pompeo, a ave