„Legea anti-Soros” ajunge miercuri în Parlamentul European.  Premierul ungar Viktor Orban le va vorbi eurodeputaților despre controversata lege privind statutul universităților, cunoscută și ca „legea anti-Soros”, transmite AFP.

Șeful guvernului de la Budapesta va da explicații despre acest act normativ, în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria care provoacă o „preocupare generală” printre oficialii europeni, spun surse citate de AFP, scrie Euractiv.ro.

Prezența lui Orban la această dezbatere nu a fost, inițial, planificată.

Chiar Viktor Orban a fost cel care ar fi cerut să se prezinte personal în fața Parlamentului European în timpul dezbaterii asupra legii controversate cu privire la universitățile din țara sa. Potrivit unui oficial al Parlamentului, Orban a trimis luni o scrisoare președintelui Parlamentului, Antonio Tajani, prin care a cerut să vorbească în cadrul dezbaterii.

Premierul Viktor Orban a pornit de ceva vreme o luptă împotriva ONG-urilor finanțate de miliardarul american George Soros. Pe lângă aceste ONG-uri, Central European University (CEU), cea mai cunoscută universitate de la Budapesta finanțată de Soros, care activează în Ungaria de 26 de ani, este la un pas de a-și închide porțile după o modificare legislativă introdusă de Guvernul maghiar care pare să vizeze direct instituția.
 
Actul normativ inițiat de  guvernul ungar introduce reguli mai aspre în privința universităților străine din Ungaria, măsura ducând la închiderea CEU.
 
Noua lege trimisă joi către Parlament stipulează ca universitățile străine să aibă un campus atât în Budapesta, cât și în țara de origine. CEU nu operează însă decât în Ungaria


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews