ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incidente violente au izbucnit joi în cea mai mare tabără pentru migranți din Bulgaria, situată la Harmanli, lângă granița cu Turcia, transmite AFP, care citează reprezentanți al poliției locale. 

Aproape jumătate dintre cele 3.000 de persoane aflate în tabără au fost implicate în proteste. Migranții au incendiat pneuri auto și au aruncat cu pietre înspre reprezentanții forțelor de ordine. A fost nevoie de intervenția a 250 de polițiști, jandarmi și pompieri pentru a-i potoli, conform Agerpres.

Oamenii s-au revoltat din cauza măsurilor luate de autoritățile bulgare pentru a limita răspândirea unei epidemii de scabie. Ca să se limiteze contactele dintre cei din tabără, acestora li se ceruse să stea izolați în corturile și în spațiile de cazare pe care le au la dispoziție. 

Situația era sub control în cursul după-amiezii, când au fost posibile negocieri între migranții furioși și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Refugiați, a declarat, pentru AFP, purtătoarea de cuvânt a poliției locale, Nina Nikolova. 

Incidentul are loc pe fondul creșterii tensiunilor provocate de închiderea frontierelor în regiunea Balcanilor. Măsura face aproape imposibilă deplasarea fără opreliști a migranților către vestul Europei. 

Estimări oficiale citate de AFP arată că în Bulgaria sunt blocați în jur de 13.000 de migranți, cei mai mulți dintre ei fiind afgani. Zeci de mii de persoane sunt în aceeași situație în Grecia, principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru cei care vin dinspre Turcia.