ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În dimineața de Sânziene, a ieșit Vladimir Putin la o teleconferință. Mi s-a părut vizibil marcat de rebeliunea mercenarilor din formațiunea paramilitară Wagner, condusă de Evghenii Prigojin, un venetic pentru Rusia.  

„Rebeliunea armată, organizată de Evghenii Prigojin, șeful Wagner, este rezultatul „ambițiilor exorbitante”, care au dus la trădare. Așa a descris situația președintele rus Vladimir Putin într-un discurs televizat, adresat cetățenilor Federației Ruse și cadrelor militare, precum și celor „care au fost târâți într-o aventură criminală prin înșelăciune sau amenințări, împinși pe calea unei infracțiuni grave. - o rebeliune armată”, transmite TASS.

Și dacă transmite TASS, atunci e groasă, dragilor. Nu e Reuters, nu e AFP…

Președintele i-a îndemnat pe rebeli „să nu facă o greșeală fatală și tragică, unică, să facă singura alegere corectă – să nu mai participe la acte criminale”. Putin a spus că autoritățile vor reacționa dur la ceea ce se întâmplă.
Eroismul militarilor de pe front, dar cu ochii spre familiile lor...

Trupele ruse luptă acum eroic împotriva „neonaziștilor și stăpânilor lor”, este îndreptată împotriva Federației Ruse „practic întreaga mașină militară, economică, informațională a Occidentului”. Țara luptă „pentru viața și securitatea poporului nostru, pentru suveranitatea și independența noastră, pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia – un stat cu o istorie de o mie de ani”.

„Soarta” poporului rus „se decide acum” și, prin urmare, „tot ceea ce ne slăbește trebuie aruncat la o parte”, inclusiv cearta care va fi folosită de inamici.

O scindare în unitate este „în esență, apostazia față de propriul popor, de camarazii de arme, care acum luptă pe front, aceasta este o lovitură în spate”. Aceeași lovitură a fost dată în 1917, când victoria din Primul Război Mondial a fost furată Rusiei, iar țara însăși, ca și armata ei, a fost distrusă. „Nu vom lăsa să se întâmple asta din nou”.

„Ambițiile nemăsurate și interesele personale au dus la trădare” - atât „față de țară și de poporul nostru, cât și față de cauza pentru care, alături de celelalte unități și subunități ale noastre, luptătorii și comandanții grupului Wagner au luptat și au murit." Organizatorii rebeliunii împing Rusia „la anarhie și fratricid, la înfrângere, în cele din urmă, și la capitulare”.

Reacția va fi dură, rebelii vor fi pedepsiți. „Vom proteja atât poporul, cât și statul nostru de orice amenințări, inclusiv de trădarea internă”. „Forțele armate și alte agenții guvernamentale au primit ordinele necesare”. „Măsuri suplimentare împotriva terorismului” au fost introduse la Moscova, regiunea Moscovei și o serie de alte regiuni. „Vor fi luate și acțiuni hotărâte pentru a stabiliza situația de la Rostov-pe-Don. Situația rămâne dificilă”. „De fapt, activitatea autorităților civile și militare este blocată”.

Cei „care au ridicat armele împotriva camarazilor lor au trădat Rusia și vor răspunde pentru aceasta”. „Vom salva și apăra ceea ce ne este drag și sacru și împreună cu Patria noastră vom depăși orice încercare, vom deveni și mai puternici”.

Prigojin este un mercenar nerus. Războiul civil bate la porțile Kremlinului. „Rusia a mai trecut printr-un război civil de patru ani și nu a fost bine deloc”, avertizează Mircea Druc. Un război civil în Rusia va încuraja Ucraina să atace Crimeea și să cucerească inclusive Krasnodarul. Rusia va pierde și Caucazul în urma unui asemenea dezastru. Comandanții militari ruși vor devein și mai prudenți cu resursele unităților pe care le conduc.

În acest moment, orice evoluție este posibilă dacă rebelii ruși vor veni alături de Prigojin. Așa au făcut și cu alogenul Lenin…
 
ACTUALIZARE:
 
Prigojin s-a răsucit în drum: a renunțat la lovitura de stat

Mai să cred că Evghenii Prigojin este un fel de Hannibal Barca, mai ales că și el este tot un fel de cartaginez la origine... Nici vorbă: când a ajuns la 200 de kilometri de Moscova, comandantul trupelor „Wagner” a anunțat retragerea fiindcă nu vrea „să verse sânge rusesc”. Și totul s-a transformat într-o panaramă. Când a plecat spre Kremlin, a spus că Putin este mințit și că el vine la Moscova să-i dea de gol pe mincinoși și pe corupți. „Mor o mie de ruși pe zi în Ucraina și Putin nu știe...” Și atunci cine a înjunghiat pe la spate poporul rus? Nu cumva Șoigu și Gherassimov? 

Nu știm adevărul, dar opereta lui Prigojin s-a sfârșit. „Rușii au fost mințiți. Nu exista pericolul ca Ucraina și NATO să atace Rusia”, a spus Prigojin. Care să fie adevărul? S-a speriat Prigojin? S-a înțeles cu Putin pentru această farsă ca să-l debarce pe Șoigu de la conducerea armatei? Ne putem aștepta la o reluare crâncenă a războiului? Sau Putin va sfârși în ridicol? 

Deocamdată, puciul lui Prigojin a fost la fel de ridicol ca puciul lui Ianaev contra lui Mihail Gorbaciov...