ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când văd asemenea știri, îmi vine să pun mâna pe kalașnikov…

Insula Șerpilor din Marea Neagră rămâne sub controlul personalului militar rus, a declarat pentru RIA Novosti Alexei Cerniak, deputat în Duma de Stat din partea regiunii Crimeea. Pe 30 iunie, Ministerul rus al Apărării a comunicat că Rusia face un gest de bunăvoință și și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor. Această instituție a precizat că Moscova a demonstrat în acest mod că nu blochează eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a scoate astfel cerealele de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, Alexei Gromov, adjunctul comandantului de la Departamentul Operativ al Statului Major al Ucrainei, a declarant că Kievul intenționează să ia insula sub propriul control. „Luptătorii noștri din forțele de operațiuni speciale ale Federației Ruse au eliberat Insula Șerpilor de naționaliștii ucraineni, au respins mai multe atacuri, au încercat să debarce trupele ucrainene, au doborât un număr semnificativ de avioane și drone. Apoi insula a reintrat sub controlul rachetelor, al flotei și al forțelor noastre aeriene”, a spus Alexei Cerniak. El a precizat că s-a făcut transferul cu success al pieselor de artilerie, primite de la țările occidentale pentru protejarea vieții militarilor retrași de pe insulă. "Tacticile în timpul ostilităților pot fi diferite. În cursul unei operațiuni militare, Rusia, în primul rând, se gândește să salveze viețile luptătorilor săi", a subliniat Cerniak. Parlamentarul a menționat că „acum nimeni în lume nu poate acuza Rusia că a provocat artificial foametea” și că ar fi blocat ieșirea navelor din porturile ucrainene.

Pentru fermierii români este un dezastru oricum. Guvernul României a oferit facilități excesive exportatorilor ucraineni, astfel că prețul cerealelor s-a prăbușit. Românii nu mai pot să-și vândă cerealele la un preț convenabil. Nu este exclus ca mina ajunsă lângă țărmul României să fi fost trimisă de ucraineni și atribuită Rusiei, tocmai pentru a bloca Marea Neagră. Oficialii de la Kiev au dovedit că se pricep la asemenea diversiuni în raport cu România.

Cum va fi vom vedea. Prea târziu....

Deocamdată, Ucraina a început să exporte energie electrică în România și către Uniunea Europeană, au anunțat pe 30 iunie premierul ucrainean Denis Șmihal și Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, anunță CNN. „La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-așteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi, de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul inițial este de 100 MW", a declarat Șmihal într-o postare pe contul său oficial de facebook. „Numai în prima zi, compania de stat Ukrenergo a câștigat 10 milioane de grivne, echivalentul a 325.575 de euro, din export. Potențialul de export al energiei electrice ucrainene către Europa este de până la 2,5 GW. În acest scenariu, statul va putea încasa peste 70 de miliarde grivne pe an, adică aproximativ 2,3 miliarde de euro", a anunțat premierul Ucrainei.

Să ne imaginăm ce va însemna când România și Resbublika Molotov vor ajunge dependente de curentul electric de la Kuciurgan. Atunci să te ții hachițe cu ucrainenii...

Să facă borș Kievul! Fiecare cu borșul lui! Nu ne ducem la ei la borș! Dar uite că am ajuns la borșul haholilor. Așa este, dar borșul ucrainean a fost introdus în patrimoniul UNESCO drept o valoare universală prețioasă, iar borșul nostru rămâne în strachina de pe prispă. Că și ungurii pot să înregistreze „brânză, barză, mazăre. mânz...”. „Apropo, notă pentru naționaliștii care urăsc tot ce este rusesc. Din prima mențiune despre borș (în notele de călătorie ale negustorului M. Gruneweg, din Danzig, 1584-1585) rezultă că acesta este un fel de mâncare a locuitorilor ruși din Kiev. Trăiți cu iluzia asta”, a scris Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, pe canalul ei de Telegram. Borșul este al nostru! Ba al nostru!

"Permiteți-mi să vă spun un fapt: hummusul și pilaful sunt recunoscute ca mâncăruri naționale ale mai multor națiuni. Dar, după cum am înțeles, totul este supus ucrainizării. Ce urmează? Recunoașterea cărnii de porc ca "produs național ucrainean?", a întrebat retoric Maria Zaharova.

Eu cred că și rușii, și ucrainenii pot să-și pună porcul pe drapel, mai ales că au dovedit-o din nou cu vârf și îndesat… Porcul cu jujău...

Anterior, organismul de evaluare de la UNESCO a recomandat comitetului să decidă asupra culturii borșului din cauza conflictului din Ucraina. Cultura borșului este comună mai multor țări din regiune și includerea unui element într-una din listele convenției nu presupune exclusivitate sau proprietate.

Prin urmare, al cui e borșul?

Vă spun eu: al moldovenilor.

Borșul ucrainencelor este denumit în Moldova „zamă de găină”: se face cu mult bulion, nu se acrește cu borș de huște (tărâțe).

Încă nu știu ucrainenii borșul nostru… Nu știu nici moarea noastră...